Dayanikliligi Ve Lezzetiyle Öne Çikan Sögüt Domatesine Talep Artiyor

Sögüt Örtüalti Sebze Yetistiricileri Üretici Birligi Baskani Cengiz Gencer: 'Domatesimiz bambus arisiyla dölleniyor, hormonsuz, dogal ve organik yetistiriyoruz. Kesinlikle meyveye geçen, kimyasal, ruhsatsiz ilaç kullanmiyoruz' Ihracatçi Süleyman Sülekoglu: 'Sögüt domatesinin kalitesi ihracatçilari buraya çekiyor. Talep çok yogun, siparislere yetisemiyoruz'

BILAL ALTIOK / IBRAHIM ERBAY - Burdur'un Çavdir ilçesine bagli Sögüt beldesinde üretilen örtü alti domates, basta Balkanlar olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Antalya gibi kiyi kesimlerde yaptiklari seraciligi 2000'li yillarda 1400 rakimli beldelerine tasiyan Sögütlü üreticiler, beldede 8 bin dekarlik sera alaninda yilda yaklasik 120 bin ton örtü alti domates üretiyor.

Antalya ve Fethiye kara yolu kavsak noktasinda bulunan belde, domates sezonunda aldigi mevsimsel isçi sayisiyla nüfusunu 3'e katliyor. Beldede gece gündüz arasindaki sicaklik farkinin fazla olmasindan dolayi raf ömrü uzun, dayanikli, aromasi ve lezzetiyle öne çikan yayla domatesi, yurt içi ve yurt disi pazarda ilgi görüyor.

Yaklasik 4 ay süren hasat döneminde taleplere yetisemeyen Sögütlü çiftçinin ürettigi domatesin büyük bölümü Rusya ile Balkan ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor.

- Ihracat her geçen yil artiyor

Sögüt Örtüalti Sebze Yetistiricileri Üretici Birligi Baskani Cengiz Gencer, AA muhabirine, Burdur bölgesinin en büyük haline sahip olduklarini, halde faaliyet gösteren 45-46 firmanin yüklü miktarda ihracat yaptigini söyledi.

Ihracatin bu yil geçen yila nazaran 3 kat daha fazla olduguna dikkati çeken Gencer, dis piyasadaki tüketicinin de Sögüt domatesinin lezzetine alistigini kaydetti.

Sögüt domatesinin cografi isaret tescil belgesini almak için belediyenin çalisma baslattigina deginen Gencer, Edirne'den Kars'a tüm Türkiye'de sögüt domatesinin talep gördügünü bildirdi.

Gencer, üreticiler birligi olarak da ürünün marka degerini artirmaya çalistiklarini vurgulayarak, söyle konustu:

"Domatesimiz bambus arisiyla dölleniyor, hormonsuz, dogal ve organik yetistiriyoruz. Kesinlikle meyveye geçen, kimyasal, ruhsatsiz ilaç kullanmiyoruz. Sadece Tarim ve Orman Bakanliginin izin verdigi, domates fidesini hastaliktan koruyan, agaci saglikli tutan ilaç kullaniyoruz. Geçmis dönemlere göre maliyetlerimiz de oldukça çok artti ancak yetkililere tesekkür ediyoruz. Ihracatin önünün açilmasiyla çiftçimizin yüzü gülmeye basladi. Domatesin piyasasi su anda kilogrami 4 lira. Kaliteyi bozmamaya çalisiyoruz. Tüketiciler gönül rahatligiyla Sögüt domatesini yiyebilirler."

- "Talep çok yogun, siparislere yetisemiyoruz"

Ihracatçi Süleyman Sülekoglu da Sögüt beldesinden 8-10 ülkeye domates ihraç ettiklerini belirterek, "Su anda talep gayet iyi, bir sikayetimiz yok. Ekimin 20'sine kadar ihracatimiz sürecek. Ukrayna, Moldova, Yunanistan, Kosova, Bosna Hersek, Bulgaristan gibi birçok ülkeye domates gönderiyoruz. Sögüt domatesinin kalitesi ihracatçilari buraya çekiyor. Talep çok yogun, siparislere yetisemiyoruz. Üretimin yarisindan fazlasini ihraç ediyoruz." bilgisini veridi.

Tüccar Volkan Yildiz, Sögüt domatesinin kalitesinden memnun olduklarini, üreticilerin ürününü zamaninda topladiktan sonra ihracatta sorun yasanmayacagini söyledi.

40 yildir çiftçilikle ugrasan Mustafa Öztürk ise "Yaylalarin yaylasi Sögüt'te domatesimizin tadi ve aromasi bir baska oluyor. Seranin içinde gündüz 35 derece, gece ise 5 derece sicaklik var. Bu sicaklik farki domatesimize dayaniklilik ve aroma veriyor. Ihracat olunca bizim de yüzümüz gülmeye basladi." dedi.
Kaynak: AA