Burdur Gölü Kenarinda Susuz Yetisen Dimrit Üzümünün Pekmezi Damaklari Tatlandiriyor

Dimrit üzümüyle meshur Ilyas köyünün muhtari Nejdet Akin: 'Ilaçsiz yetistirdigimiz üzümün pekmezinde yörede basroldeyiz. Pekmezimizin tadi bali aratmaz. Pekmezimize talep çok oluyor. Çevre illere, Ankara, Istanbul'a bile pekmez gönderiyoruz' 50 yildir pekmez kaynatan Mehmet Aydin: 'Üzümü siktiktan sonra elde ettigimiz sirayi temiz toprakla kaynatiyoruz. Pekmezin mayasi topraktir, o toprak olmazsa pekmez olmaz'

BILAL ALTIOK - Burdur Gölü'nün kenarinda susuz tarimla yetistirilen, tadi ve aromasiyla farkli, seker orani yüksek Dimrit üzümünü hasat eden Burdurlular, geleneksel pekmez üretimine basladi.

Göl manzarali baglardan topladiklari siyah tatli üzümden yöresel lezzet Dimrit pekmezi elde etmek için ise koyulan çiftçiler, bakir kazanlarda ve odun atesinde üzüm suyunu saatlerce kaynatiyor.

Uzun ugras sonucu katki maddesiz, dogal, seker ilavesiz, organik elde edilen Dimrit pekmezi, tadanlarin damaginda biraktigi lezzetle ilgi görüyor.

Dimrit üzümüyle meshur merkeze bagli Ilyas köyü Muhtari Nejdet Akin, AA muhabirine, köyün geçim kaynaginin baslica hayvancilik ve üzüm bagciligi oldugunu söyledi.

Burdur Dimrit üzümünün çikis yerinin Ilyas köyü oldugunu belirten Akin, Burdur Gölü kenarindaki üzümden asirlardir ayni yöntemle pekmez ürettiklerini kaydetti.

Akin, Dimrit üzümünün tadinin güzel, seker oraninin yüksek oldugunu vurgulayarak "Ilaçsiz yetistirdigimiz üzümün pekmezinde yörede basroldeyiz. Köyde birkaç kaynatma tesisimiz var. Pekmezimizin tadi bali aratmaz. Pekmezimize talep çok oluyor. Çevre illere, Ankara, Istanbul'a bile pekmez gönderiyoruz. Geçen yil litresi 30 lira civarindaydi, bu yil da 35 lira civarinda gider diye düsünüyoruz. Orijinal, dogal pekmezimizi, kara kovan balina bile degismeyiz." diye konustu.

Iki aylik süren imece usulü hasat sezonunda 10 bin litrenin üzerinde pekmez ürettiklerine deginen Akin, organik üzüm baglarinin arasindan geçerek lavanta bahçelerine ve Salda Gölü'ne giden ziyaretçilerin de meshur Dimrit pekmezine ulasmasi için yol kenarina yöresel ürün pazari yaptirdiklarini anlatti.

- "Pekmezin mayasi topraktir"

Köylülerden Mehmet Aydin da yaklasik 50 yildir pekmez kaynattigini söyledi.

Sirayi köpügü gidene kadar kaynattiktan sonra sogumaya aldiklarini anlatan Aydin, sunlari kaydetti:

"Durulduktan sonra alti harli odun atesiyle yanan tavalara aliyoruz, 3,5 saat savurarak kaynatiyoruz. Kivami olunca atesten alip 20 gün bakir kazanlarda bekletiyoruz. 20 gün sonra pekmezimiz satisa hazir. Üzümü siktiktan sonra elde ettigimiz sirayi temiz toprakla kaynatiyoruz. Pekmezin mayasi topraktir, o toprak olmazsa pekmez olmaz. Köyümüzde iki yerden çikan özel topraktir bu, her topraktan pekmez olmaz."

- "Isi zor yemesi tatli"

Köylülerden 65 yasindaki Hacer Aydin da hasat zamani her sabah erken kalkip üzüm baglarina gittiklerini, üzümleri topladiktan sonra köyün tesisinde 3-4 saat pekmez kaynattiklarini belirtti.

Pekmez kaynatmanin zorlu bir is olduguna dikkati çeken Aydin, "Zorlugu ve mesakkati var ancak yemesi çok tatli. Isi zor, yemesi tatli." dedi.

Aydin, yillardir dedelerinden, büyüklerinden gördükleri sekilde ayni yöntemle pekmez elde ettiklerini kaydederek "Dogal yetistiriyor, dogal besleniyoruz, sagligimiz yerinde çok sükür. Köyümüzün pekmezimizin tadi yörede birincidir. Pekmezimizi bir kere tadan o tadi unutmaz, baska bir yerde de bulamaz." diye konustu.
Kaynak: AA