Büyükögünlü Göleti Ve Sulamasi Tamamlandiginda Ekonomiye Yillik 2,6 Milyon Liralik Katki Saglanacak

Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürü Kaya Yildiz, Edirne'deki Lalapasa Büyükögünlü Göleti ve Sulamasi'nin tamamlanmasiyla ülke ekonomisine yillik 2 milyon 600 bin lira katki saglanmasinin hedeflendigini bildirdi.

Yildiz, yaptigi yazili açiklamada, Edirne'nin bereketleri topraklarini suyla bulusturmaya, vatandaslara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taskin riskini azaltmaya devam ettiklerini belirtti.

Kentte son dönemde insa edilen su yapilarinin artmasinin bölgedeki tarimsal faaliyetlerin gelismesinde önemli rol oynadigini aktaran Yildiz, sunlari kaydetti:

"DSI olarak son yillarda modern sulama projelerini gelistirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama ile tarimda saglanan verim artislari, üretim deseninin çesitlenmesi, çiftçi gelirlerinde dogrudan ve dolayli artisa neden oluyor. Bu durum bir yandan kirsal kalkinmanin hedeflerinden olan yoksullugun azaltilmasi amacina hizmet ediyor bir taraftan da yasam standardini yükselttigi için göçü önlüyor."

Yildiz, Lalapasa'daki Büyükögünlü Göleti ve Sulamasi'nda yapim çalismalarinin sürdügünü, projenin tamamlanmasiyla gölette depolanacak su ile 3 bin 920 dekar tarim arazisinin sulamaya açilacagini bildirdi.

Projenin bölgeye önemli katki verecegini belirten Yildiz, su degerlendirmelerde bulundu:

"Sulamada çesitli çap ve basinç sinifinda 18 bin 250 metre HDPE boru temin ve dösenmesi ve 40 sanat yapisinin daimi teçhizatlari ile insaasi, pompa binasi ve ENH, gölet ise temelden 34,10 metre yükseklikte, 1 milyon 830 bin metreküp depolama hacimli, 466,80 metre kret uzunlugunda kil çekirdekli kaya dolgu tipinde insa edilen Edirne Lalapasa Büyükögünlü Göleti ve Sulamasi'nin tamamlanmasi ile 2021 yili birim fiyatlariyla ülke ekonomisine yillik 2 milyon 600 bin lira katki saglanmasi hedefleniyor."

Kaynak: AA