Salda Gölü'nün Su Alti Zenginligi Bilimsel Çalismalar Için Görüntülendi

Istanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Balci: 'Buradan elde ettigimiz verilerle aslinda Salda'da bir zaman yolculugu yapacagiz. Günümüz, eskisi ve daha eskisi seklinde yasamin izlerini bulma yönünde önemli veriler elde edecegiz' Türkiye Sualti Sporlari Federasyonu Çevre Kurulu Baskani Tahsin Ceylan: 'Su altinda harika bir ekosistem mevcut, burayi görüntülerken inanilmaz keyif aliyorum. Essiz flora, faunayi, kayaç yapilarini ve balik çesitlerini görüyoruz'

BILAL ALTIOK - Burdur'un Yesilova ilçesindeki Salda Gölü'nün barindirdigi tek hücreli canli (mikrobiyal) türlerin kimyasal ve biyolojik degisimlerini incelemek için gölün farkli derinliklerinden kayaç numuneleri alinarak su alti ekolojisi görüntülendi.

Çevre ve Sehircilik Bakanligi ve Istanbul Teknik Üniversitesinden Jeoloji Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Balci ve Çevre Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Ince tarafindan yürütülen bilimsel çalisma kapsaminda Türkiye Sualti Sporlari Federasyonu Çevre Kurulu Baskani Tahsin Ceylan, ekip arkadasi dalis egitmeni Murat Kulakaç ile gölün 5, 10 ve 15 metre derinliklerine dalis yapti.

- "Aslinda Salda'da bir zaman yolculugu yapacagiz"

Jeomikrobiyoloji-Biyojeokimya Arastirma Grubu Lideri Prof. Dr. Nurgül Balci, AA muhabirine, Çevre ve Sehircilik Bakanliginin hem bilimsel hem de koruma anlamindaki çalismalara destek verdigini söyledi.

Zaman içinde bütün kayaçlarin dogal süreçte ayristigini ve asindigini dile getiren Balci, "Derinlerde dis etmenlerden daha uzakta içinde bulundugu ekosistemi maksimum seviyede temsil eden bir olusum var. Bu olusumlar bize erken dönemdeki mikrobiyal yapilarin nasil oldugu konusunda çok önemli veriler verecek. Buradan elde ettigimiz verilerle aslinda Salda'da bir zaman yolculugu yapacagiz. Günümüz, eskisi ve daha eskisi seklinde yasamin izlerini bulma yönünde önemli veriler elde edecegiz." diye konustu.

Balci, derinden aldiklari örneklerde biyolojik ayak izi denilen "karbon izotop"lari ve mikrobiyal analizler yapilacagini aktararak, elde edilen verilerin göl çevresindeki karbonat yapilariyla karsilastirilacagini anlatti.

- Çalisma NASA için de önemli

Alinan numunelerde yaptiklari incelemelerde gölün hangi noktasinin yasamin izlerini barindirmada daha basarili oldugu ve nedenleri sorularina cevap bulmaya çalistiklarina dikkati çeken Balci, çalismalarin zaman içinde NASA için de önemli veriler sunacagini vurguladi. Balci, elde ettikleri verileri uluslararasi bir sempozyumda sunmak istediklerini de ifade etti.

Balci, Salda'nin etrafinda dünyada benzer örnekleri olan bir bilim merkezi kurulabilecegine deginerek, Bakanligin da bu konuda istekli oldugunu ve bu yönde çalisma yaptigini kaydetti.

Salda Gölü Koruma Projesi Kontrol Mühendisi Mimar Alperen Kerküklü de Bakanligin gölde yürütülen bilimsel çalismalarini içeren Salda Bilim Merkezi projesinin tamamlandigini belirterek, gelecekte kurulacak merkezin bilimsel çalismalara ev sahipligi yapacagini aktardi.

Salda Gölü'ndeki biyolojik izleri arastiran doktora ögrencisi Yagmur Günes de gölün genç nesle akademik kariyer için çok farkli imkanlar sunan bir laboratuvar olduguna isaret etti.

- "Su altinda harika bir ekosistem mevcut"

Salda Gölü'nü su altindan görüntüleyen Tahsin Ceylan da gölün derinliklerinde mükemmel bir ekosistemin oldugunu vurgulayarak söyle konustu:

"Salda'da yasayan bir ekosistem ve canlilar var. Sürekli gelisim gösteren bu güzelligin daha fazla korunmasi gerekiyor. Su altinda harika bir ekosistem mevcut, burayi görüntülerken inanilmaz keyif aliyorum. Essiz flora, faunayi, kayaç yapilarini ve balik çesitlerini görüyoruz. Zaman zaman binlerce baligin içinde kaliyoruz. Tatli su çikislarini görüntüledik."
Kaynak: AA