Kuzey Irak'tan Geldi Basarili Ameliyatla Kanserden Kurtuldu

Kuzey Irak’tan Gaziantep’e gelerek Medical Park Hastanesi’ne karin agrisi, kilo kaybi, ishal, sirta vuran agri sikayeti ile basvuran 67 yasindaki Saadiya Majeed, hastanede konulan pankreas kanserinden ise gerçeklestirilen basarili ameliyat ile yeniden sagligina kavustu.

Kuzey Irak'tan Geldi Basarili Ameliyatla Kanserden Kurtuldu
Hastaneye karin agrisi, kilo kaybi, ishal ve sirta vuran agri sikayeti ile basvuran Saadiya Majeed, Medical Park Gaziantep Hastanesi Genel Cerrahi polikliniginde muayene oldu. Yapilan ayrintili fizik muayene, laboratuvar ve radyolojik ileri tetkikler sonucunda hastaya pankreas kanseri teshisi konuldu. Sariligi da mevcut olan Majeed için onkolojik cerrahi tedavi uygun görüldü.

Dört saat süren ameliyatin ardindan hasta, pankreas basinda yerlesim gösteren kötü huylu tümörden kurtuldu. Genel Cerrahi uzmani Prof. Dr. Ahmet Balik gözetiminde Doç. Dr. Ersin Borazan, Doç. Dr. Mesut Gül ve Op. Dr. M. Ali Melik tarafindan gerçeklestirilen Whipple ameliyati ile Saadiya Majeed sagligina kavustu.

Whipple ameliyati

Whipple ameliyati (pankreatikoduodenektomi) pankreas basi, duodenum (ince bagirsagin baslangiç kismi), koledok (ana safra yolunun alt kismi) ve midenin bir kisminin çikarilmasi seklindedir. Kalan mide, safra yollari ve pankreasin tekrar ince bagirsaga baglanmasi ile ameliyat tamamlanir. Pankreas basi, koledok ve duodenum tümörlerinde uygulanan bir ameliyat olan whipple ameliyati, uzak metastazi olmayan, lokal olarak çevre dokulara yayilmamis hastalarda hayat kurtaran ameliyatlarin basinda yer almaktadir. Genel cerrahi bransinda en büyük ve en önemli ameliyatlarindan biri olan pankreas cerrahisinde tam donanimli merkezin ve multi disipliner çalisma özverisinin basaridaki anahtar oldugu belirtildi. Bu yöntemin basarili bir sekilde uygulanmasi için deneyimli bir onkolojik cerrahi ekibin ve 7/24 hasta takibinin olmasi zorunludur.

Medical Park Gaziantep Hastanesi, Genel Cerrahi Bölümü doktorlarindan Prof. Dr. Ahmet Balik whipple ameliyati hakkinda ise, "Pankreas basi, oniki parmak bagirsagi ve safra yollarinin pankreasa yakin kisminda olusan tümörlerde yapilmakta, bu organ ve dokularin birbirlerine yapisik halde bulunduklari için ayirma olanagi bulunmamaktadir. Bu sebeple bu organlardaki tümörleri yok etmek için o bölgeyi komple temizlemek kabul görmüs altin standart tedavi yöntemidir. Bu yöntem Whipple operasyonu olarak adlandirilmistir. Whipple ameliyatinin gerçeklestirilip gerçeklestirilemeyecegini belirleyen en büyük faktör tümörün çevre dokular ve damarlarla iliskisidir. Bu ameliyati gerçeklestirmek için karaciger, safra yollari, pankreas cerrahisi alaninda ciddi bilgi ve deneyim gerekmektedir. Son yillarda barsaklardan gelen toplardamari kismi olarak tümörlerde de bu ameliyat, tutulan damarin çikarilmasi ve damar rekonstrüksiyonu ile de yapilabilmektedir" diye konustu.

Kaynak: İHA