Moldova'da Yeni Basbakan Natalya Gavrilitsa Oldu

Moldova’da 11 Temmuz’da yapilan erken genel seçimlerin ardindan yeni basbakani ve kabineyi belirlemek üzere toplanan parlamento, Cumhurbaskani Maya Sandu’nun basbakan olarak önerdigi Natalya Gavrilitsa’nin adayligini onayladi.



Dogu Avrupa ülkelerinden Moldova’da 11 Temmuz’da yapilan erken genel seçimlerin ardindan parlamento, yeni basbakani ve kabineyi belirlemek üzere toplandi. Parlamentoda yapilan oylamada, Cumhurbaskani Maya Sandu’nun basbakan olarak önerdigi Natalya Gavrilitsa’nin adayligi onaylandi. 101 sandalyeli parlamentoda, Sandu’nun kurdugu Eylem ve Dayanisma Partisi’nin (PAS) 61 milletvekillinin oyuyla kabul edilen adayliga, Sosyalist Parti ve Komünist Partisi’nden olusan siyasi blok (BECS) karsi çikti.

Gavrilitsa oylamadan önce yaptigi konusmada, ülkenin yönetilmesiyle ilgili 4 yillik plani sunarak, "Bu program, adalette reform çalismalari, devlet kurumlarinin yolsuzluktan temizlenmesi, yatirimlara yönelik tesvik, çalisma yerlerinin sayisinin arttirilmasi, emekli maaslarinin artirilmasi, sosyal destek, salginla mücadele gibi unsurlar içeriyor" dedi.

Son 30 yilda devlet kurumlarinin bazi siyasilerce zenginlesmek için kullanildigini belirten Gavrilitsa, "Devlet kurumlarini yozlasmis yetkililerden temizleyecegiz. Yeni hükümet, yolsuzluk yapanlari korumayacak. Yolsuzlukla biriktirilen kaynaklari geri alacak ve bu parayla okul, yetimhane, kültür merkezleri yapacagiz, yollari tamir edecegiz" diye konustu.



Parlamento toplantisi sonrasinda yeni kabine üyeleri yemin etti. Yemin törenine Moldova hükümetinin daimi üyesi olan Gagauz Özerk Yeri Baskani Irina Vlah da katilirken, Parlamento Baskani Igor Grosu da güvenoyu almasinin ardindan Gavrilitsa’yi tebrik ederek, yeni kabineye basarilar diledi.

Öte yandan 43 yasindaki Gavrilitsa, Maya Sandu’nun Basbakanlik görevinde bulundugu 2019 yilinda Maliye Bakani’ydi.

Erken genel seçimi PAS önde bitirdi

Moldova’da 11 Temmuz’da erken genel seçime gidilmis, 20 parti, 2 blok ve 1 bagimsiz aday meclisteki 101 sandalye için yarismisti. Moldova Cumhurbaskani Sandu’nun Eylem ve Dayanisma Partisi (PAS) seçimi önde bitirmis, 63 sandalye kazanmisti. Sosyalist Parti ve Komünist Partisi’nden olusan siyasi blok (BECS) 32 sandalye kazanirken, Sor Partisi de 6 sandalyeye sahip olmustu.

Moldova’da Basbakan krizi

Moldova Cumhurbaskani Sandu, geçtigimiz yil yapilan cumhurbaskanligi seçimlerini kazanmis, eski Cumhurbaskani Igor Dodon’un yerine göreve gelmisti. Dodon’un dönemindeki Basbakan Ion Chicu ise Sandu’nun zaferinin ardindan istifa etmisti. Chicu’nun istifasindan sonra Sandu, 31 Aralik 2020’de Disisleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakani Aureliu Ciocoi’yu geçici Basbakan olarak atamisti. Sandu daha sonra, Natalya Gavrilitsa’yi basbakan adayi olarak önermis ancak Gavrilitsa 11 Subat’ta mecliste güvenoyu alamamisti. Basbakanlik için ikinci bir aday önerilmis fakat 25 Mart’taki meclis toplantisinda milletvekili sayisinin yeterli olmamasi nedeniyle sorun yine çözülememisti. Son olarak 29 Mart’ta Sandu, meclisin feshedilmesine iliskin gerekli sartlarin olusup olusmadiginin tespiti için Moldova Anayasa Mahkemesine basvuruda bulunmus, mahkemeden meclisin feshedilmesi için uygun sartlarin olustugu kararinin çikmasinin ardindan parlamento feshedilmisti. Erken genel seçimlerin 11 Temmuz’da yapilacagini duyurmustu.
Kaynak: İHA