BM Açiklamasi Afganistan'daki Çatismalarda Son Bir Ayda 1000'Den Fazla Sivil Öldü

Birlesmis Milletler (BM), Afganistan'in "tehlikeli dönüm noktasina" geldigini ve son bir ayda meydana gelen çatismalarda binden fazla kisinin öldügünü bildirdi.

BM Afganistan Özel Temsilcisi Deborah Lyons, BM Güvenlik Konseyi'ne brifinginde, Taliban'in ilerleyisi ile Afganistan'da savasin daha ölümcül ve daha yikici bir hal aldigi uyarisinda bulundu.

Lyons, "Önümüzde bizi ya gerçek bir baris müzakeresi ya da korkunç bir insani durum, artan insan haklari ihlalleri ve vahsi bir çatismayla iç içe geçmis trajik bir kriz bekliyor. Böyle bir felaketin Afganistan sinirlarinin ötesinde de sonuçlari olacaktir." ifadesini kullandi.

Afganistan'in "tehlikeli bir dönüm noktasina" girdigini ve son bir ayda çatismalarda binden fazla kisinin öldügünü söyleyen Lyons, Afganistan'daki krizin Suriye ve Saraybosna'daki savaslari animsattigini belirtti.

Lyons, çok sayida Afgan'in ülkeden ayrilmaya çalistigina dikkati çekerek, "Bu yil, hem düzensiz hem de yasal yollardan göçün iki katina çikmasini bekliyoruz." dedi.

Kaynak: AA