Arastirmaya Göre, Körfez Akintisi'nin Ortadan Kalkmasi Ciddi Bir Iklim Felaketine Yol Açabilir

Iklim degisiklikleri konusunda yapilan arastirmada, Atlantik Okyanusu'ndaki Gulf Stream'in (Körfez Akintisi) ortadan kalkmasinin "ciddi iklim felaketine" neden olabilecegi belirtildi.

Nature dergisinde yayimlanan "Atlantik Meridyonel Devrilme Dolasiminin (AMOC) Çökmesi Için Gözleme Dayali Erken Uyari Sinyalleri" baslikli arastirmada, Körfez Akintisi'nin durmasinin, sadece ülkenin dogusunda yasayan Kanadalilar için degil, dünya çapinda yüz milyonlarca insan için "ciddi iklim felaketi" anlamina gelecegi uyarisinda bulunuldu.

Arastirmada, "Kuzey Yarim Küre ikliminin motoru olan Atlantik Okyanusu'nun mevcut sistemi, iklim degisikligi nedeniyle zayifliyor olabilir. Bu durum, Avrupa'da ve Kuzey Amerika'nin bazi bölgelerinde asiri soguk ve bazi bölgelerde yükselen deniz seviyeleri olmak üzere dünyanin hava durumu üzerinde ciddi sonuçlar dogurabilir." ifadeleri kullanildi.

Atlantik Meridyonel Devrilme Dolasiminin (AMOC), sicak suyu tropik bölgelerden Kuzey Atlantik'e tasiyan ve Körfez Akintisi olarak bilinen büyük okyanus akintilari sisteminin parçasi oldugu hatirlatilan arastirmada, "AMOC'nin dinamik istikrarinin kaybinda kritik esige yaklasilacagi" vurgulandi.

Artan sera gazi emisyonlari nedeniyle atmosfer isindikça altindaki okyanus yüzeylerinin daha fazla isi tutacagi belirtilen arastirmada, sistemin olasi çöküsünün ise dünyanin hava sistemleri için ciddi sonuçlar dogurabilecegi kaydedildi.

AMOC'nin ortadan kalkmasi halinde Kuzey Yarim Küre'de sogumanin artacagi bildirilen arastirmada, bu durumun Atlantik'te deniz seviyelerinin yükselmesine, Avrupa ve Kuzey Amerika'da genel yagis düsüsüne, Güney Amerika ile Afrika'daki musonlarda kaymaya neden olacagi aktarildi.

Arastirmanin basyazari Almanya'daki Potsdam Iklim Etkisi Arastirma Enstitüsünden Dr. Niklas Boers, dünyanin "ana dolasim sistemlerinden" biri olarak tanimladigi akintinin, su anda son 1000 yilin en zayif noktasinda olduguna dikkati çekti.

Toronto Üniversitesinden Profesör Kent Moore da Global News'e yaptigi degerlendirmede, akintinin azalan gücünün, sadece Kanada'nin kiyi topluluklari için degil, dünya çapinda potansiyel olarak yüz milyonlarca insan için korkunç sonuçlar dogurabilecegine isaret etti.

Moore, çalismada saptananlara benzer gelismelerin, yaklasik 13 bin yil önce yasandigini hatirlatarak Kuzey Amerika'daki buz tabakalarindan eriyen büyük buz parçalarinin, önceden donmus tatli suyun ani akisla okyanusa bosalmasinin, akintidaki daha agir tuzlu suyun batmasina neden olarak Ekvator'a geri dönmesini engelledigini ve bunun da daha zayif bir akintiya neden oldugunu kaydetti.

Felaketi mühendislik teknikleri ile önlemenin imkansiz olduguna isaret eden Moore, tek çarenin küresel isinmanin etkilerini azaltmak oldugunu ifade etti.

Moore, "Sicakliklari bugün oldugu gibi tutsak bile Grönland sadece sicak oldugu için erimeye devam edecek. Bu nedenle Grönland'in isinmasini önlemek için karbondioksit kullanimimizi azaltmamiz gerekiyor. Gerçekten feci iklim felaketi olacak." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA