Çorum'da Sonbahar Dönemi Sap Asilama Kampanyasi Basliyor

Çorum’da “Hayvan Hastalik ve Zararlilari ile Mücadele Programi” kapsaminda 2021 yili sonbahar dönemi sap asilama kampanyasi yarin basliyor.

Çorum'da Sonbahar Dönemi Sap Asilama Kampanyasi Basliyor
Çorum Il Tarim ve Orman Müdürü Orhan Sari, asilama programi ile ildeki tüm büyükbas hayvanlarin asilanmasinin hedeflendigini söyledi.

Sari, hayvan varliginin hastalik gelmeden önce asilanmasinin ekonomiye katkisi olacagina dikkat çekti.

Sap hastaliginin, salgin bir hastalik olmasi, tedavi masraflarinin yani sira hayvanlarda et ve süt veriminde kayiplar yasanmasi ve genç buzagilarda ölüme neden olmasindan dolayi asilamanin büyük önem arz ettiginin altini çizen Sari, "Bu amaçla ilimiz genelindeki tüm mahallelerde iki aylik yastan büyük büyükbas hayvanlarimiza, Il ve Ilçe Müdürlüklerimizde görevli saglik personelimiz tarafindan sap asisi yapilacaktir. Hastaliga, sigir, manda, koyun keçi domuzlarin yaninda yabani çift tirnakli hayvanlar da duyarlidir. Hastaliktan korunmada asilama çok önemli oldugundan, yetistiricilerimizin büyükbas hayvanlarina Sap asisini mutlaka yaptirmasi gerekmektedir. Ayrica sevk edilecek büyükbas hayvanlar sap hastaligina karsi son 12 ay içerisinde en az 2 kere asilanmis olmasi ve ikinci asilamanin da son 6 ay içinde yapilmis olmasi gerekmektedir. 5996 sayili Veteriner Hizmetleri, Bitki Sagligi, Gida ve Yem Kanununun 4. maddesi geregince; Yetistiricilerin hayvanlarini asilatmalari zorunlu olup, aksi hareket edenler hakkinda ilgili kanuna muhalefetten 2021 yili için 15 bin 203 TL idari para cezasi verilmesi hükmü mevcuttur. Sap Asisi uygulanmamis hayvanlarin sevklerine müsaade edilmeyecek olup, veteriner saglik raporu tanzim edilmeyecektir. Asilama Programi; Il ve Ilçe Müdürlüklerimiz tarafindan yürütülecektir. Üreticilerimizin mutlaka hayvanlarina asi yaptirmalari ve daha ayrintili bilgi almak için Il ve Ilçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir. Hayvan yetistiricilerimizin sap asilama programina gösterecegi yogun ilgi, Ilimizde Sap ile mücadelemizi kolaylastiracaktir" dedi.

Kaynak: İHA