Mahmutbey-Bahçesehir-Esenyurt Metro Hatti'nin Ilk Harci Döküldü

30 Agustos Zafer Bayrami’nda Mahmutbey-Bahçesehir-Esenyurt Metro Hatti’nin ilk harci döküldü. Metro projesi tamamlandiginda Esenyurt-Kabatas arasindaki 42.6 kilometrelik yol 67 dakikada geçilecek.

Mahmutbey-Bahçesehir-Esenyurt Metro Hatti'nin Ilk Harci Döküldü
30 Agustos Zaferinin 99. yil dönümünde Mahmutbey-Bahçesehir-Esenyurt Metro hattinin ilk harci döküldü. Tören metro hattinin baslangiç noktasi Bagcilar santiyesinde düzenlendi.

Metro hattinin harcini temele dökmeden önce konusan Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu, 30 Agustos Zafer Bayrami’nda Istanbul’a yeni bir metro hattinin kazandirilmasinda ilk adimi attigi için memnuniyet duydugunu dile getirdi. Imamoglu “Bu hat 3 milyon insanimizin yasadigi 5 ilçeden geçecek. 18 kilometrelik hat, 11 istasyondan olusacak” dedi.

Imamoglu konusmasinin devaminda “Esenyurt meydandan bir Esenyurtlu vatandasim, Mahmutbey’e 28 dakikada gelecek. Mecidiyeköy’e 60 dakikada gidecek. Kabatas’a 67 dakikada gidecek Bir uçtan bir uca, yani 43 kilometreyi 67 dakikada kat edebilecek. Günlük bir buçuk milyona yakin yolcuya bu hat hizmet etmis olacak. Ilk etapta Mahmutbey Kanuni Sultan Süleyman hattini yani 6 buçuk kilometre uzunlugundaki ve 5 istasyondan olusan bölümünü insallah 2024 yilinda açacagiz” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan Ekrem Imamoglu ve diger protokol ilk harci dökmek için insaat alanina geçti. Butona basarak harci döken Imamoglu, sonrasinda insaattaki isçilerle hatira fotografi çektirdi ve 30 Agustos Zafer Bayramlarini kutladi.

Hat hakkinda

Kabatas’a uzatma çalismalari sürdürülen Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu’nun devami olacak proje tamamlandiginda Kabatas’tan trene binen bir Istanbullu, Esenyurt’a kadar yolculuk yapma imkanina sahip olacak. Mahmutbey-Esenyurt Metrosu ile Kabatas-Mahmutbey Metrosu’nun Kabatas kismi bittiginde, Esenyurt Meydan-Mahmutbey arasi yolculuk süresi 28 dakikaya düsecek. Esenyurt-Mecidiyeköy arasi 60 dakika, Esenyurt-Kabatas arasindaki 42.6 kilometrelik yol ise 67 dakika sürecek. Hat tamamlandiginda Esenyurt-Kabatas arasinda günlük 1.4 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasiteye sahip olacak.

3,5 milyondan fazla nüfusa hizmet verecek olan 11 istasyonlu 18 kilometrelik hattin, ilk etapta 4 istasyon ve 7 km’lik ilk kismi yapilacak. Mahmutbey - Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’ne kadar gidecek ilk etabin 2024 yilinda hizmete alinmasi hedefleniyor.

Mahmutbey-Esenyurt Metrosu Kabatas-Mahmutbey Metrosu’nun Mahmutbey Istasyonundan baslayacak. Mehmet Akif, Halkali Toplu Konut, Temapark, Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi, Tahtakale, Ispartakule, Bahçesehir, Esenkent ve Ardiçli’dan geçerek Esenyurt Meydan’a ulasacak.

Hat Mahmutbey istasyonunda Kirazli -Kayasehir Metrosu ile Mehmet Akif istasyonunda Ataköy-Ikitelli-Olimpiyatköy Metrosu ile Temapark istasyonunda ise Halkali-Istanbul Yeni Havalimani Metro Hatti ile entegre olacak.
Kaynak: İHA