Van'a Davet Edilen Büyükelçi Ve Diplomatlar, Aileleriyle Tarihi Ve Kültürel Yerleri Gezdi

Van Valiligi ve Büyüksehir Belediyesinin ev sahipliginde kente gelen büyükelçi ve diplomatlar ile ailelerinden olusan 150 davetli, Van Kalesi ve Van Müzesi'ni gezdi.

Kentin tanitimina katki saglamak amaciyla Valilik ve Büyüksehir Belediyesinin ev sahipliginde iki gün süren etkinlik kapsaminda Van'a gelen büyükelçiler, diplomatlar ve aileleri, 2 gün boyunca kentin tarihi ve kültürel mekanlarini ziyaret etme firsati buldu.

Rusya, Iran, Irak, Güney Kore, Azerbaycan, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC), Belçika, Kolombiya, Letonya, Hindistan, Meksika ve Dominik Cumhuriyeti'nin de aralarinda bulundugu 68 ülkeden büyükelçi ve diplomatlar, aileleriyle Van Müzesi ve Van Kalesi'ni gezdi, kalenin eteginde davul zurna esliginde halay çekti.

Eglenceli anlar yasayan davetliler, Van Kalesi ve müzede sergilenen eserler hakkinda bilgilendirildi.

Disisleri Bakanligi Yurtdisi Tanitim ve Kültür Isleri Genel Müdürü Deniz Çakar, Van Valiligi ve Büyüksehir Belediye Baskanligi ev sahipliginde 2 günlük Van ziyareti gerçeklestirdiklerini söyledi.

Ankara'daki büyükelçiliklerden kalabalik bir grubu Van'a getirdiklerini ifade eden Çakar, söyle konustu:

"Latin Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika ülkeleri ile Türki Cumhuriyetlerden 46 büyükelçi ve 61 büyükelçilik ve diplomatimiz burada. Hepsi de büyük bir heyecanla buraya geldiler. Dün geldigimiz Van'da ilk olarak Akdamar Adasi ve kilisesini gezdikten sonra kutlamalarin yapildigi Ahlat ilçesindeki tören yerini ziyaret ettik. Urartu Müzesi ve Van Kalesi'ni ziyaret ettik. Bu ziyaretin ne kadar anlamli oldugunu bize ifade ettiler. Bu tür organizasyonlarin tekrarlanmasi yönünde diger bölgelerden de talepler oldu. Van Valiligi ve Okçular Vakfi'na tesekkür ediyoruz. Buralara gelmenin ne kadar kolay oldugunu gördüler. Bu bakimdan onlar açisindan zihinlerindeki bir soru isaretinin silindigini düsünüyorum. Ziyaret kapsaminda ticaret odasi yetkilileriyle görüsenler, yerel yetkililerle görüsme imkani bulanlar oldu."

- "Ciddi bir memnuniyet olustu"

Van Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, gazetecilere yaptigi açiklamada, 68 ülkeden 150 misafiri Van'da agirladiklarini söyledi.

Misafirlerin kentte ilk olarak Akdamar Adasi'ni ve Akdamar Kilisesi'ni ziyaret ettigini aktaran Çelikel, söyle konustu:

"Daha sonra büyükelçilerimizi ve beraberindekileri Ahlat'a götürerek tarihi ve yöresel degerlerimizi gösterdik. Ciddi bir memnuniyet olustu. Dünyaca meshur Van kahvaltimizi kendilerine ikram ettik. Geçmisimizden bugüne yöremizin tarihini gösteren müzemizi gezdirdik. Urartulardan Selçuklu'ya, Selçuklu'dan Osmanli'ya, Osmanli'dan günümüze eserlerin yer aldigi müzemizi gördüler. Bu organizasyon ilimiz ve memleketimiz adina güzel oldu. Büyükelçilerimiz çok memnun kaldiklarini ifade ettiler. Farkli zamanlarda degisik vesilelerle hem kendilerini hem de ülke vatandaslarini birçok özelligi bulunan tarihi ve kültürel sehrimize bekledigimizi ifade ettik. Karsilikli bir memnuniyet içerisindeyiz."

- "Buraya gelmemiz çok iyi oldu"

Sierra Leone Büyükelçisi Mohamed Hassan Kai-Samba ise "Gezi çok ilginç, güzel geçti. Gayet sevdim. Van çok güzel. Buraya gelmem iyi oldu. Çünkü bazi seyleri daha dogru görüyorum. Kitapta okudugum seyleri burada görünce her seyi daha iyi anladim. Müzeyi ve kiliseleri canli görmek her seyi daha iyi anlamama ve açiklamama yardim ediyor." dedi.

Banglades'in Ankara Büyükelçisi Mosud Mannan da Van'da muhtesem izlenimler edindigini, kenti çok sevdigini belirterek, "Daha önce birçok yerde bulundum. Insanlarin sadece Konya, Izmir, Ankara degil bu ayirt edici özelligi olan güzel yerlere, güzel sehre gelmesi lazim. Van ayni zamanda Iran'a sinir bir sehir. Van'in çok güzel bir dogasi var. Akdamar Adasi'na daha önce gelmistim, orasi da çok güzel. Iki gün boyunca çok güzel, keyifli vakit geçirdim. Bu gezi benim için mükemmel bir firsat oldu." diye konustu.

Kaynak: AA