Siirt'te 3 Bin Kisiye Istihdam Saglayacak Çinko Izabe Tesisi Kasim Ayinda Açilacak

AK Parti Genel Baskan Danismani ve Lineer Metal AS Onursal Baskani Prof. Dr. Yasin Aktay: 'Su anda ülkemizin, Hakkari, Sirnak, Siirt ve Bitlis'imizin sahip oldugu maden kapasitesiyle biz bu tesisle Türkiye'nin çinko ihtiyacinin tamamini karsilayacak, hatta bir asama sonra ihraç edecek seviyeye gelecek bir hamlenin ilk adimini atmis oluyoruz'

Siirt'te yapiminda sona gelinen ve faaliyete girdiginde 3 bin kisiye istihdam saglamasi planlanan Türkiye'nin ilk çinko metal külçelerini üretecek çinko izabe tesisinin kasim ayinda açilacagi bildirildi.

AK Parti Genel Baskan Danismani ve Lineer Metal AS Onursal Baskani Prof. Dr. Yasin Aktay, beraberinde Katar ve Misirli yatirimcilarla Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) Türk-Katar ortakligiyla kurulacak tesiste incelemede bulundu.

Fabrikadaki insaat ve montaj çalismalariyla ilgili bilgi veren proje koordinatörü Yüksek Mühendis Emin Gültekin, fabrikadaki çalismalarin kasim basi itibariyla deneme üretimi yapacak noktaya ulasacagini bildirdi.

Fabrikanin temelinin 11 Ocak 2020'de atildigini animsatan Gültekin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ve bazi teknik nedenlerle insaat çalismalarinin geçen yilin agustos ayinda baslanabildigini anlatti.

Aktay'in destekleriyle bütün olumsuzluklara ragmen çalismalarin özveriyle sürdürüldügünü belirten Gültekin, en az 2 yilda yapilabilecek çalismalari bir yila sigdirdiklarini kaydetti.

Yasin Aktay da Kovid-19'a ragmen fabrikayi 14 ayda bitirmis olacaklarini söyledi.

Kasim basi itibariyla deneme üretimleriyle açilisa hazir hale gelecek fabrikanin 3 bin kisiye de istihdam saglayacagini bildiren Aktay, fabrikanin sadece meta üretmeyecegini, Türkiye için daha önce olmayan yeni bir teknoloji ve bilgiyi de üretip milli servete dahil etmis olacaklarini aktardi.

Türkiye'nin halihazir çinko ihtiyacinin disaridan ithal edildigini ve bunun 250 bin ton olduguna deginen Aktay, bu tesisin ilk bazinin çalismasiyla, ihtiyacin 45 bin tonunun karsilanacagini bildirdi.

Çinkonun çok stratejik ve teknolojik bir ürün oldugunu belirten Aktay, "Su anda ülkemizin, Hakkari, Sirnak, Siirt ve Bitlis'imizin sahip oldugu maden kapasitesiyle biz bu tesisle Türkiye'nin çinko ihtiyacinin tamamini karsilayacak hatta bir asama sonra ihraç edecek seviyeye gelecek bir hamlenin ilk adimini atmis oluyoruz." dedi.

Yatirimlarin çinkoyla sinirli kalmayacagini aktaran Aktay, disariya bagimliligi azaltmak için kursun, bakir, demir, krom gibi metallerle ilgili de bir süreci baslatmis olduklarini ifade etti. Aktay, söyle devam etti:

"Bu girisimde elini ilk etapta tecrübesiyle, sermayesiyle tasin altina koyma cesaretini gösteren degerli hemsehrimiz, genç, dinamik ve idealist is adami kardesim Fikret Baydarman'a çok tesekkür ediyorum. Tabii ki su anda bu ziyarette bize refakat eden, yine bize ve bu projeye inanarak, Türkiye'ye yatirim yapmayi Islam dünyasinin is adamlari üzerinde ahlaki bir borç gibi gören, hisseden ve bunu her vesileyle ifade eden Katar ve Misirli is adami kardeslerimize de çok tesekkür ediyoruz. Onlar da verdikleri yatirim kararinin hizla ve en yüksek kalitede gerçeklesmekte oldugunu görerek inançlarini, güvenlerini tazelediler. Insallah kasim ortalari itibariyla tesisin açilisinda hepimiz, Sayin Cumhurbaskanimizin da katilimiyla bir arada olacagiz. O açilista, ayni zamanda teknik-mühendislik proje hazirliklari tamamlanmis olan diger tesislerimiz için de temel atmis olacagiz."
Kaynak: AA