Palandöken Açiklamasi 'Dogal Afetlere Karsi Sigortalilik Orani Artmali'

Yangin ve sel bölgelerinde incelemelerde bulunan ve her türlü dogal afete karsi sigortalilik oraninin artmasi için adimlar atilmasi gerektigini hatirlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Ülkemiz son birkaç yildir maalesef deprem, sel, yangin, kuraklik, heyelan gibi birçok üzücü felaketler yasadi ve aci tecrübeler edindi. Bunlarin tekrar olmayacaginin garantisi yok fakat bir dizi önlem ve atilmasi gereken adim var. Öncelikle dogal afetlere karsi sigortalilik orani artirilmali” dedi.

Palandöken Açiklamasi 'Dogal Afetlere Karsi Sigortalilik Orani Artmali'
Bina, araç, isyeri ve çiftliklerin dogal afetlere karsi kasko ve hasar sigortalarinin yapilmasinin önemine deginen TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken, “DASK’in verilerine göre ülke genelinde sigortalilik orani yüzde 58’e ulasmis fakat ülkemizin dört bir yaninda birçok farkli dogal afetin meydana geldigi ve gelebilecegi göz önünde bulunduruldugunda bu oran halen yeterli degil. 7,4 milyon konut halen sigortasiz. Son 5 yilda ise ülkemizde 13 binin üzerinde orman yangini meydana geldi. Bu yasanan dogal afetlerde yalnizca binalar ya da ormanlar degil ayni zamanda araçlar da hasar görüyor. Örnegin yalnizca Bartin’da en son yasanan sel felaketinde 49 araç hasar gördü. Yani görüldügü üzere hem araç, hem is yeri hem bina, hem çiftlik ve tarimsal alanlarimiz birçok dogal afetten zarar görüyor. DASK yangini, araç sigortasi dogal afetleri karsilamiyor. Bunun için dogal afetlere karsi kasko veya tam paket sigorta yaptirilmali. Binalarin deprem sigortasi, araçlarin kaskosu, çiftlik ve benzeri yerler ile is yerlerinin tam paket sigortasini yaptirmak, öncelikli hedef olmali” seklinde belirtti.



“Felaket geldikten sonra üzülmek yerine önceden önlem sart”

Dogal afetler yasandiktan sonra üzülmek yerine yasanmadan önce tüm süreçleri gözden geçirip hazirlikli olunmasi gerektigini vurgulayan Palandöken, “Sigortalilik oranini artirmak için öncelikli olarak sigorta fiyatlarinda indirim yapilmali. Ormanlik alanlara yakin çiftlik veya evlerin riski de yüksek olmasi nedeniyle sigorta primleri de yüksek oldugu için sigortalilik orani maalesef düsük. Araçlarda da ayni sekilde zorunlu trafik sigortasini bile yaptirmayan halen binlerce araç varken, kasko yaptirmayanlarin sayisi daha yüksek. Fiyatlarin düsürülmesi sigortalilik oraninin artmasinda en önemli kriter. Bununla birlikte bunun kadar önemli olan bir diger adim da sigorta bilincinin tüm ülkeye yayilmasi. Tedbir kuldan, takdir Allah’tan diye güzel bir sözümüz var. Her yasanan felakette oturup üzülmek yerine önce önlemimizi almaliyiz. Deprem çantasi hazirlamak, binalarinin risk analizini yaptirmak, riskli yerleri bina veya tarimsal alan için kullanmamak gibi kendi önlemlerini de almali. Ancak yasanan felaketlerden ders alarak yasanilacak olanlarin önüne geçilebilir” diye konustu.

Kaynak: İHA