Gayrimenkulde 20 Milyar Dolarlik Ihracat Için Finansman Olanaklarinin Gelistirilmesi Önerisi

Gayrimenkul Yurt Disi Tanitim Dernegi Baskani Ömer Faruk Akbal: '2025'te yilda 20 milyar dolarlik yabanciya mülk satisi geliri hedefine ulasmamizda, finansman olanaklarini gelistirmemiz çok önemli bir kilometre tasi' 'Banka ve kredi kuruluslari da sektörümüzün katma degerini görerek yabancilara kredi verme noktasinda cesaretli olurlarsa dogrudan yatirim pastasindan aldigimiz pay hedefledigimiz gibi artacaktir' 'Finans kuruluslarini ve bankalari biraz daha cesaretli olmaya, sektörümüzün tasidigi potansiyelin farkina varmaya ve finans sektörü olarak buradaki katma degeri görerek tasin altina ellerini koymaya çagiriyoruz'.

Gayrimenkul Yurt Disi Tanitim Dernegi (GIGDER) Baskani Ömer Faruk Akbal, 2025’te yilda 20 milyar dolarlik yabanciya mülk satisi geliri hedeflediklerini belirterek, "Finansman olanaklarini gelistirmemiz çok önemli bir kilometre tasi. Banka ve kredi kuruluslari da sektörümüzün katma degerini görerek yabancilara kredi verme noktasinda cesaretli olurlarsa dogrudan yatirim pastasindan aldigimiz pay hedefledigimiz gibi artacaktir." ifadelerini kullandi.

GIGDER'den yapilan açiklamaya göre, yabanci yatirimcilar, bugün Türkiye'den konut satin almak istediklerinde gayrimenkul degerleme raporunun yüzde 50'sine kadar finansman kullanabiliyor. Konut kredisine basvurmak için teminat, gelir belgesi, yerli kefil veya nakit teminat, çalisma ve oturma izni gibi pek çok belgeyi temin ediyor.

GIGDER'in Türkiye'de uluslararasi yatirimcilara satilan her 100 gayrimenkulden yaklasik 25'ini gerçeklestiren 55 üyesinden derledigi bilgilere göre, yabanciya yapilan ipotekli gayrimenkul satis orani yaklasik 5'e karsilik geliyor. GIGDER’in AGS Global firmasi ile yapmis oldugu arastirmaya göre, Ingiltere'de bu oran yüzde 53,5 seviyesine ulasiyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen GIGDER Baskani Ömer Faruk Akbal, temmuzda kamuoyuna açikladiklari "Gayrimenkul Ihracati 2025 Stratejik Eylem Plani"nda 2020’de 6 milyar dolar olarak gerçeklesen yabanciya mülk satis gelirini 2025 yilinda yillik 20 milyar dolara yükseltecek bir yol haritasi gelistirdigi belirtti.

Hedef dogrultusunda, yabanci yatirimcilarin Türkiye'de artik daha kurumsal, hizli, etkili ve güvenilir bir yolda yürüyebilmelerini saglamanin en önemli yollarindan birinin finansman imkanlarini derinlestirerek çesitlendirmek oldugunu vurgulayan Akbal, "2025'te yilda 20 milyar dolarlik yabanciya mülk satisi geliri hedefine ulasmamizda finansman olanaklarini gelistirmemiz çok önemli bir kilometre tasi. Türkiye’de yabanci yatirimciya bir konutu bugün ortalama 150 bin dolardan satiyorsak 2025'te bu rakami 225 bin dolara yükseltmek ve Çin, Hong Kong, Singapur, Hindistan ve Pakistan'in yani sira Afrika ülkeleri gibi yeni pazarlara egilmek planlarimiz arasinda. Bu tablo da artik daha büyük bir kitleye daha çesitli finansman olanaklari sunmamiz geregini ortaya koyuyor." ifadelerini kullandi.

- "Finans kuruluslari sektörümüzün katma degerini görmeli"

Ömer Faruk Akbal, Türkiye'de bankalar ve finans kuruluslarinin bugün yabanciya kredi verirken temkinli ve cesaretsiz davrandigini belirterek, "Yabancilarin kredi geçmisini bilmedikleri gerekçesiyle çogu zaman risk almaktan kaçiniyorlar. Fakat yabanci yatirimcilarin pek çogunun da Türkiye'de sorun yasamak için yatirim yapmadigini ve konut kredisi alan yabanci yatirimcilarin son derece risksiz krediler aldigini biliyoruz. Bu nedenle finans kuruluslarini ve bankalari bu konuda biraz daha cesaretli olmaya, sektörümüzün tasidigi potansiyelin farkina varmaya ve finans sektörü olarak buradaki katma degeri görerek tasin altina ellerini koymaya çagiriyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Akbal, gayrimenkulde kripto para ile ödemeye artan bir talep oldugunu aktararak, sunlari kaydetti:

"Üyelerimizden aldigimiz bilgiler dogrultusunda, ABD'den Rusya ve Avrupa'ya kadar pek çok ülkeye yapilan konut satisi sirasinda kripto ile ödeme taleplerinde artis söz konusu. Merkez Bankasi'nin kripto paralarin ödemelerde kullanimini yasaklayan yönetmeligi nisan ayinda yasama geçmisti. Kripto para alim satiminda denetimi güçlendirecek yasa çalismasinin ise ekimde Meclis'e sunulmasi bekleniyor. Ödemelere iliskin kismin da burada saglikli bir sekilde ele alinmasi, bu noktada degerlendirmelerinde ise sektörümüzde banka kredisinden çok yararlanamayan, para transferinde de sorun yasayan yabanci yatirimcilarin kripto para ile ödeme talepleri oldugunu göz önünde tutmalari gerektigini düsünüyoruz. Bu talebi iskalamamaliyiz."

- "Kredi verme orani arttikça yabanci yatirimci artar"

GIGDER Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi ve Tekçe Overseas Yönetim Kurulu Baskani Bayram Tekçe de banka ve finans kuruluslarinin yabanci gayrimenkul alicilarina kredi verme oraninin yükselmesinin yatirimlarin artmasini dogrudan etkiledigini kaydetti.

Türk bankalarinin risk derecelendirmesini yapmakta zorlandiklarini ifade eden Tekçe, "Yabancilarin kredi geri ödemede oldukça basarili olduklarini deneyimliyoruz. Bu nedenle finans kuruluslarinin çekinmeden kredi verebileceklerine inaniyoruz. Kredi kullandirma orani ne kadar artarsa gayrimenkulde yabanci yatirimlar o kadar çok yükselecektir." ifadelerini kullandi.

- "Cezayir, Pakistan, Fas gibi ülkeler para transferinde kolaylik talep ediyor"

GIGDER Baskan Yardimcisi ve Bahas Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadir ise yabanci gayrimenkul yatirimcisinin Türkiye pazarina güven duydugunu belirterek, sunlari kaydetti:

"Resmi rakamlar da bize bunu gösteriyor. Ancak yabancilar her ne kadar Türkiye'de yatirim yapmak istese de ülkelerinden para transferi yaparken büyük sorunlarla karsilasiyor. Cezayir, Pakistan, Fas gibi ülkelerden yatirimci olarak görüstügümüz alicilar, bu sikintilarini bizzat bize aktariyorlar. Bu sorun yabanci yatirimciyi ülkemize yatirim yapmaktan geri birakiyor. Nakit transferi sorununa çözüm olarak kripto para ile alisverisin yasal altyapisinin bir an önce tamamlanmasi, bu pazarlari kaybetmemek konusunda çok büyük önem tasiyor. Kripto ile ödeme imkaninin yabanciya konut satislarini en az yüzde 20 civari artiracagini bile düsünsek bu çok büyük bir rakama tekabül eder. Özellikle pandemi sartlarinin devam ettigini göz önüne alirsak ülkemize kripto parayla yatirim çekmenin önemi daha da ortaya çikiyor."

Alanya Homes Yönetim Kurulu Baskani Ugur Ince ise ABD ve Rusya'dan kripto ile ödemeye talep oldugunu aktararak, "Bütün dünyada yatirim programlarinda özellikle Rusya ve ABD vatandaslarinda kripto para üzerine yatirim yapan ve zenginlesen bir kesim var. Türkiye'de kripto para kullanarak gayrimenkul satin almak istiyorlar. Bu yöntem, paranin transferinde bir mobilite sagliyor. Bu da yatirim kararlarini kolaylastiriyor. Bu kitleyi yasal zemin henüz oturmadigi için kaybediyoruz." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA