Baskan Soyer'den Gediz Nehri'nin Kaynagi Murat Dagi Için 'Milli Park' Çagrisi

Ege Belediyeler Birligi ve Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Gediz Nehri’nin kurtarilmasina yönelik girisimlerini sürdürüyor. Baskan Soyer, "Temiz Gediz, Temiz Körfez" sloganiyla çiktigi havza turundaki incelemelerinin ardindan, açikladigi Gediz’in kurtulus reçetesini içeren 12 maddelik deklarasyon kapsaminda bu kez Murat Dagi’nin Milli Park ilan edilmesi çagrisinda bulundu. Bakanliga yazi yazarak Murat Dagi’nda yapilmak istenen maden ocaklarinin Gediz Havzasi’na telafisi mümkün olmayan zararlar verdigine dikkat çeken Soyer, “Bölgeye hayat veren Gediz Nehri’nin kaynagi Murat Dagi ve çevresinin Milli Park olarak korunmasi hayati önem tasiyor” dedi.

Baskan Soyer'den Gediz Nehri'nin Kaynagi Murat Dagi Için 'Milli Park' Çagrisi
Izmir Körfezi’ne akan Gediz Nehri’ndeki kirlilik kaynaklarini tespit etmek için “Temiz Gediz Temiz Körfez” sloganiyla çiktigi 4 günlük havza gezisi boyunca Gediz’in 401 kilometrelik yataginda incelemelerde bulanan Ege Belediyeler Birligi ve Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, 12 maddelik kurtulus reçetesi dogrultusunda çalismalarini sürdürüyor. Kuraklik nedeniyle can çekisen Marmara Gölü’ne hayat vermek için DSI 2. Bölge Müdürlügüne yazi yazarak göle bu yil içinde bir milyon metreküp su vermek için basvuru yapan, Gediz’i kirleten kaynaklara dikkat çekmek ve gerekli önlemlerin alinmasini saglamak amaciyla Çevre ve Sehircilik Bakanligi basta olmak üzere Tarim ve Orman Bakanligi, Usak, Manisa ve Kütahya Valilikleri ile Il Özel idareleri, belediye baskanliklari ve kirlilige neden olan kurumlara yazi gönderen Baskan Soyer’den yeni bir hamle daha geldi.

Gediz Havzasi için büyük tehlike

Ege Belediyeler Birligi Baskani ve Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Murat Dagi’nda yapilmak istenen maden ocaklarinin bölgedeki içme ve sulama amaçli kullanilan barajlara, bitki örtüsüne, bölgede yasayan tüm canlilara ve Gediz Havzasi’nda olusturacagi tehlikelere dikkat çekti ve Murat Dagi’nin Milli Park ilan edilmesini istedi.

"Dogayi ve essiz kaynaklarimizi koruyalim" çagrisi

Tarim ve Orman Bakanligina bu dogrultuda bir yazi gönderen Baskan Soyer, “Ülkemizin önemli nehir havzalarindan olan Gediz, Kütahya ili Murat Dagi’ndan dogup Ege Denizi’ne ulasiyor. Havza uzun yillardir kirlilik ve kuraklik sorunu yasiyor, Murat Dagi’nin bulundugu bölgede nikel-kobalt, kursun, çinko ve bakir madenleri ve zenginlestirme tesisleri için ruhsat aliniyor ya da alinmak isteniyor. Bu alanlarin tamami karaçam agaçlarindan olusuyor. Ayrica Murat Dagi endemik bitki türleriyle Türkiye’de önemli doga alani statüsünde. Bazi bitki türleri dünya genelinde yalnizca Murat Dagi’nda bulunuyor. Yirtici kuslar basta olmak üzere pek çok kus için de bölgesel ölçekte öneme sahip. Tehlike altinda olan ve korunmasi gereken kelebek türleri de bu bölgede yasiyor. Bölgeye hayat veren Gediz Nehri’nin kaynagi Murat Dagi ve çevresinin korunmasi, kazanilmasi ve tanitilmasi amaciyla 2873 sayili Milli Parklar Kanunu kapsaminda Milli Park ilan edilmesinde önem ve yarar görüyoruz. Doga ve essiz kaynaklarimizin korunmasi konusunda Bakanligimizin gerekli tüm islemleri yapacagina inaniyorum” dedi.



Baskan Soyer, Murat Dagi’nda incelemelerde bulunmustu

Ege Belediyeler Birligi ve Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, temmuz ayinda “Temiz Gediz, Temiz Körfez” sloganiyla dört gün süren Gediz Havzasi turuna çikmis, turun ilk gününde Gediz’in dogdugu Murat Dagi’nda incelemelerde bulunmustu. Murat Dagi’nda Karapinar Selalesi’nden su içen Soyer, “Dünyanin belki de en güzel noktalarindan birindeyiz. Kaynagindan piril piril akan su geçtigi güzergahlarda insan eliyle kirleniyor, bu essiz güzellik tüketiliyor. Cam gibi berrak, lezzetli su aktikça zehre dönüsüyor. Bu güzelligi, hayat kaynagini kimsenin tahrip etmeye hakki yok. Bizler dogayi, suyu ve topragi koruyup gelecek kusaklara miras birakacagiz” demisti.
Kaynak: İHA