Afgan Robotik Ekibi Üyeleri Siginmaci Olarak Meksika'ya Getirildi

Afganistan’dan ayrilmak için Meksika’dan yardim talep eden Afgan robotik ekibinin 5 kadin üyesi, baskent Mexico City’e getirildi.

Afgan Robotik Ekibi Üyeleri Siginmaci Olarak Meksika'ya Getirildi
Afganistan’da Taliban’in kontrolü ele geçirmesinin ardindan Afganlar ülkeyi terk ediyor. Tamami kizlardan olusan Afgan robotik ekibinin 5 üyesi, ülkelerinden ayrilabilmek için Meksika’dan yardim istedi. Gelen talep üzerine Meksika hükümeti, "AfghanDreamersTeam" (Afgan Hayalperestler) adiyla bilinen Afgan robotik ekibinin üyelerini Meksika’ya kabul etti. Gece saatlerinde baskent Mexico City’deki Benito Juarez Uluslararasi Havalimani’na gelen ekip, Disisleri Bakanligi yetkilileri tarafindan karsilandi. Havalimaninda düzenlenen basin toplantisinda konusan Meksika Disisleri Bakani Marcelo Ebrard, ülkesinin "siginma lehine uzun bir gelenegi" oldugunu dile getirerek Afganistanli kadinlarin Meksika halki tarafindan büyük bir sevgiyle karsilanacagini ifade etti.

En genç üyesi 14 yasinda olan ekip, robot çalismalari ile uluslararasi ödüller kazanarak dünya gündeminde kendilerine yer bulmustu. Ekip, Covid-19 hastalari için açik kaynakli ve düsük maliyetli ventilatör cihazi üreterek adlarindan bahsettirirken, ekibinin diger üyeleri ise geçtigimiz günlerde Katar’a gitmisti.

Afgan grubun tahliye süreci gizli tutuldu

Meksika’ya güvenli bir sekilde gelen Afgan ekibin tahliyesinin "bir grup gönüllünün kapsamli uluslararasi çabasi ve koordinasyonu" sayesinde gerçeklestirildigi belirtilirken, güvenlik gerekçesiyle sürecin detaylari açiklanmadi.

Meksika’dan Afganlara yardim sözü

Meksika hükümeti, basta kadin ve kiz çocuklari olmak üzere Afgan vatandaslarina yardim sözü vermisti. Meksika Disisleri Bakani Ebrard, geçtigimiz günlerde Twitter hesabindan yaptigi paylasimda, "Iran’daki Meksika Büyükelçisi Guillermo Puente Ordorica’nin yardimiyla Afgan vatandaslarinin özellikle de talep eden kadin ve kiz çocuklarinin ilk mülteci basvurularinin isleme alinmaya basladigini" belirtmisti.
Kaynak: İHA