Uluslararasi Kudüs Vakfindan Filistin Yönetimine Israil'in Yahudilestirme Projelerine Karsi Durma Çagrisi

Lübnan merkezli Uluslararasi Kudüs Vakfi, Filistin yönetimine, Israil'in Filistin topraklarini Yahudilestirme projelerine karsi durma çagrisinda bulundu.

Vakif, Mescid-i Aksa'nin 1969'da fanatik bir Yahudi tarafindan yakilmasinin 52'nci yilinda Israil'in isgal edilen Filistin topraklari üzerindeki ihlallerini ele almak üzere "Aksa'ya Bakis" adi altinda sanal konferans düzenledi.

Vakfin Genel Müdürü Yasin Hammud, Filistin yönetiminin Mescid-i Aksa'ya yönelik saldirilar ve Filistin topraklari üzerindeki Yahudilestirme projelerine karsi Israil'in son Gazze saldirilarinda direnis gruplarinin verdigi mücadeleyi örnek almasini istedi.

Israil'in Yahudilestirme projelerine karsi durma ve Mescid-i Aksa'yi savunma çagrisi yapan Hammud, Mescid-i Aksa'nin vesayetini elinde bulunduran Ürdün'e de Aksa konusunda Israil'le herhangi bir koordinasyonu kabul etmeme, haremin görevlilerini koruma, Israil'in harem üzerinde hakimiyet kurmasini engelleme çagrisinda bulundu.

Hammud, Arap Birligi ve Islam Isbirligi Teskilatinin (IIT), Israil'le normallesmekte yarisan bazi ülkelerin masasi olmasina izin verilmemesi çagrisi yapti.

Vakif Genel Müdür Yardimcisi Bessare Merhec, Lübnan'in içinde bulundugu krizlere ragmen ne olursa olsun Kudüs'ü savunmaktan vazgeçmeyecegini belirtti.

Merhec, "Kudüs'te yasanan gelismelere bir baktigimizda radikal siyonistin Aksa'da 1969 yilinda yaktigi atesin hâlâ sönmedigini anlariz. Siyonist olusum, Kudüs'ün Islami ve Arap kimligini yok etmek ve kendi iddialari ve isteklerine uygun sekilde yeni bir kimlik olusturmak için yangini hâlâ araliklarla körüklüyor." ifadelerini kullandi.

Avustralya asilli fanatik Yahudi Dennis Michael Rohan, 21 Agustos 1969'da Mescid-i Aksa'ya girerek, Kible Camisi'nin mihrabi ve 1000 yillik minberini yakmisti.

Kaynak: AA