Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi Baskani Ziya Sahin Açiklamasi 'Acil Eylem Plani Hazirlanmali'

Mugla’daki orman yanginlarinin aricilik sektörü ve çam bali üretimine etkileri ile yapilmasi gerekenlere iliskin panel düzenlendi. Asilama ve yeni alanlar olusturma konusunda çalisma yapilmasinin önemine deginen Türkiye Arcilar Birligi (TAB) Baskani Ziya Sahin, acil eylem plani hazirlanmasi gerektigini söyledi.

Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi Baskani Ziya Sahin Açiklamasi 'Acil Eylem Plani Hazirlanmali'
Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi, Mugla Ili Ari Yetistiricileri Birligi (MAYBIR) ve Güvenilir Ürün Platformu ile çesitli üniversitelerden akademisyenlerin katilimiyla Mugla Ortaca’da ’Yanginin Aricilik Sektörü ile Çam Bali Üretimine Etkileri ve Yapilmasi Gerekenler’ konulu panel gerçeklestirildi.

TAB Baskani Ziya Sahin, aricilarin, orman yanginlari nedeni ile çok ciddi bölge kayiplari yasadigini söyledi.



Yüz yillardir bal üretimi yapilan alanlarin orman yangininda yanarak kül oldugunu Ifade eden TAB Baskani Ziya Sahin, “Maalesef yüzyillardir bal ürettigimiz alanlar ve arilarimiz kayboldu. Bir yerde ari yada kovan kaybedilebilir ama alan kaybi uzun yillarin gittigi anlamina gelir. Bir çam agacindan 100 yil bal alabiliyoruz. Bu alanlarin ne olacagi dolayisiyla gelecegimizin ne olacagi sorusunun cevabini arayacagiz” diye konustu.

Asilama ve yeni alanlar olusturma çalismalarinin baslamasi gerektigini ifade eden Sahin, “Yanan alanlarda yesil aksam kalan alanlarin kesilmemesi gerekiyor. Çanakkale’den baslamak kaydiyla Antalya’ya kadar transplantasyon dedigimiz asilama, yeni alanlar olusturma çalismasi gerekiyor. Bu çalismayi yaparsak kaybettigimiz alanlar tekrar ariciligin hizmetine sunulacaktir” ifadelerini kullandi.

“Acil eylem plani hazirlanmasi gerekiyor”

Çam balinin ülkenin milli bali oldugunu vurgulayan Baskan Sahin, “Eksikliklerimizin giderilmesi konusunda çalisilmasi lazim. Bir kilo ürettigimiz çam balinin 900 gramini Avrupa’ya satabilecek potansiyelimiz var. 110 bin hektar olan alanimizi 250 bin hektara çikaralim, 100 bin ton çam bali üretelim. Kirsaldaki insanimiz, devletimiz kazanacak. Döviz girdisi olacak. Bu çerçevede düsünülerek acil eylem plani hazirlanmasi gerekiyor. Türkiye Aricilar Birligi olarak çok acil bir eylem plani yapilmasi konusunda, devletimizin, üniversitelerimizin ve sivil toplum kuruluslarimizin toplantiya çagirilmasini talep ediyorum" dedi.



“Aricilarin desteklenmesi gerekiyor”

Program kapsaminda aricilari ziyaret ettiklerini aktaran BEEO Propolis Genel Müdürü ve Gida Yüksek Mühendisi Asli Elif Tanugur Samanci, yangindan zarar gören bölgelerdeki aricilarin desteklenmesi gerektigini belirtti.

Arilara ari yemi ile takviye yapilmasi gerektigini söyleyen Samanci, sunlari kaydetti, “Desteklerin ülke genelinde bir proje olarak hem resmi kurumlarla hem de Türkiye Aricilar Birligi ile organize edilmesi gerekiyor. Bu yil arilarimizi kaybetmeyelim. 3 buçuk milyon ari kovani çok ciddi bir deger. Türkiye’de 8.2 milyon ari kovani var, bunun 3 buçuk milyonu bu bölgedeki çam ormanlarindan besleniyordu. Arilarin acil destege ihtiyaci var.”
Kaynak: İHA