TÜBITAK'tan 'TEKNOFEST'e Ayrilan Kaynakla' Ilgili Iddialara Yanit Açiklamasi

'Asilsiz ve mesnetsiz iddialarin aksine ilgili yarislar kapsaminda TÜBITAK tarafindan ayrilan bütçenin tamami, daha önceki yillarda oldugu gibi yarismaci gençlerin malzeme ihtiyaçlarini karsilamak, onlari tesvik için ödül desteginde bulunmak ve yarisma organizasyonlari için kullanilmaktadir' 'Zaten ilgili kanun ve mevzuatlar geregi TÜBITAK’in herhangi bir vakfa, dernege ya da kurulusa bagis ya da ödeme yapmasi mümkün degildir'.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK), Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST için ayrilan kaynakla ilgili iddialarin asilsiz ve mesnetsiz oldugunu bildirdi.

TÜBITAK'tan yapilan açiklamada, bazi yayin organlarinda yer alan iddialara yönelik kamuoyunun aydinlatilmasi gereginin dogdugu belirtildi.

Açiklamada, Milli Teknoloji Hamlesi'nin öncü kuruluslarindan TÜBITAK'in, kuruldugu günden bu yana Türkiye'nin bilim ve teknolojideki yönünü belirledigi, degisen ihtiyaç ve önceliklere katki vermek üzere destek programlari vasitasiyla daima ülke yararini gözettigi ifade edildi.

TÜBITAK'in öncelikli görevinin gençlerin ufkunu genisletmek, bilim ve teknoloji alaninda farkindalik olusturmak, gelecegin bilim insanlari, arastirmacilari, girisimcileri ve teknoloji yildizlarini desteklemek oldugu vurgulanan açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Bazi basin yayin organlarinda belli araliklarla kurumumuzu yipratmaya yönelik asilsiz iddialar yer almaktadir. Geçen yil bu zamanlarda oldugu gibi bugün de TÜBITAK tarafindan yillardir düzenlenmekte olan Elektrikli Araç (EC) ve Insansiz Hava Araçlari (IHA) Yarislarina yönelik gerçegi yansitmayan bir habere yer vermislerdir."

Açiklamada, TÜBITAK'in Elektrikli Araç Yarislarini 2005'ten, Insansiz Hava Araçlari Yarislarini da 2016 yilindan bu yana düzenledigi ifade edildi.

Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'in ise ilk olarak 2018 yilinda TÜBITAK'in ilgili kurulusu oldugu Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca düzenlendigi belirtilen açiklamada, geçmisi TEKNOFEST öncesine dayanan söz konusu yarislarin, son 4 yildir TEKNOFEST çatisi altina alindigi ve bu isimle markalastigi bildirildi.

Yarismalarin TEKNOFEST kapsaminda düzenlenmeye baslamasiyla ulasilan ögrenci ve takim sayilarinin önemli oranda arttigi vurgulanan açiklamada, su ifadelere yer verildi:

"Ayrica ögrencilerimiz, gelistirmis olduklari araç ve teknolojileri TEKNOFEST kapsaminda 7’den 77’ye 1 milyondan fazla ziyaretçi ile tanistirma imkanina kavusmustur. Böylece halkimizin gençlerimize olan güveni pekismis, gençlerimizin de motivasyonu önemli ölçüde yükselmistir.

Son derece üzüntü ile karsiladigimiz asilsiz ve mesnetsiz iddialarin aksine ilgili yarislar kapsaminda TÜBITAK tarafindan ayrilan bütçenin tamami, daha önceki yillarda oldugu gibi yarismaci gençlerin malzeme ihtiyaçlarini karsilamak, onlari tesvik için ödül desteginde bulunmak ve yarisma organizasyonlari için kullanilmaktadir. Zaten ilgili kanun ve mevzuatlar geregi TÜBITAK’in herhangi bir vakfa, dernege ya da kurulusa bagis ya da ödeme yapmasi mümkün degildir.

Gençlerimizin dünyada söz sahibi olabilmeleri, ülkemizin bilim ve teknolojideki gelisimine katki sunabilmeleri için bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da onlari desteklemeye ve tüm imkanlarimizi gençlerimiz için seferber etmeye devam edecegiz."
Kaynak: AA