TIHEK'ten Çocuklu Aile Kabul Etmeyen Restoranlar Için 'Insan Haklari Ihlali' Uyarisi Açiklamasi

'Hizmetlerin sunumu asamasinda bazi birey veya gruplarin makul gerekçe olmaksizin hizmetten tümüyle hariç tutulmasi evrensel insan haklari ilkeleriyle bagdasmamaktadir' '(Türkiye Insan Haklari ve Esitlik Kurumu Kanunu) Kanun kapsaminda ayrimcilik yasagini ihlal eden gerçek ve tüzel kisiler hakkinda kurumun idari yaptirim uygulama yetkisi bulunmaktadir'.

Türkiye Insan Haklari ve Esitlik Kurumunca (TIHEK) birey veya gruplarin makul gerekçe olmaksizin hizmetten tümüyle hariç tutulmasinin evrensel insan haklari ilkeleriyle bagdasmadigi belirtilerek, ayrimcilik yasagini ihlal eden gerçek ve tüzel kisiler hakkinda kurumun idari yaptirim uygulama yetkisi bulundugu vurgulandi.

TIHEK'ten yapilan yazili açiklamada, son günlerde medyada yer alan bazi restoranlarin çocuklari kabul etmemesine yönelik haberlerin yakindan takip edildigi belirtildi.

Çocuklarin fiziksel ve ruhsal kisiliklerinin saglikli biçimde gelisebilmesinin sevgi, hosgörü ve dayanismanin oldugu aile yapisina ve toplumsal ortama bagli olduguna isaret edilen açiklamada, bu açidan çocugun onuru, yasami, refahi, gelisimi ve sosyal katilimina saygi duyulmasini içeren "çocuk haklari odakli bir yaklasimin" gerekliligine dikkat çekildi.

Açiklamada, Türkiye'nin taraf oldugu BM Çocuk Haklari Sözlesmesi ile Anayasa'nin 41'inci maddesinde yer alan "çocugun üstün yarari" ilkesinin devletlere, toplumlara, ailelere ve yetiskinlere yönelik çok sayida görev ve sorumlulugu içerisinde barindirdigi animsatildi.

Çocuk Haklari Komitesinin de çocuklarin eglence etkinliklerine katilma ve oyun oynama gibi bir dürtüye sahip olduklarini, elverissiz ortamlarda dahi bunu yapmak için firsat aradiklarini vurguladigi, bu çerçevede çocuklarin haklarini en elverisli ölçüde gerçeklestirebilmeleri için sosyal dislanma, ön yargi veya ayrimciliga maruz birakilmamalarini ve bu dogrultuda çocuklarin gelisen yeteneklerine uygun belirli kosullarin saglanmasini tavsiye ettigi belirtildi.

- "Evrensel insan haklari ilkeleriyle bagdasmamaktadir"

Makul ve objektif bir gerekçe olmaksizin birey veya gruplarin hak ve hürriyetlerden karsilastirilabilir durumdakilere kiyasla esit biçimde yararlanmasini engelleyen veya zorlastiran her türlü muamelenin dogrudan ayrimcilik yasagina aykirilik olusturdugu ifade edilen açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Türkiye Insan Haklari ve Esitlik Kurumu Kanunu'nun 3'üncü maddesinde yasaklanmis olan yas temelinde ayrimcilik, kisilerin 'yasindan' ötürü ayrimciliga maruz kalmasi durumunda söz konusu olmaktadir.

Kanunun 5'inci maddesi uyarinca 'kamusal ve özel alanda hizmet sunan gerçek ve tüzel kisilerin yürüttükleri faaliyetler bakimindan bu hizmetlerden yararlanmakta olan veya yararlanmak üzere basvurmus olan kisiler aleyhine ayrimcilik yapilmasi' yasaklanmistir. Bu çerçevede hizmetlerin sunumu asamasinda, bazi birey veya gruplarin makul gerekçe olmaksizin hizmetten tümüyle hariç tutulmasi evrensel insan haklari ilkeleriyle bagdasmamaktadir. Kanun kapsaminda ayrimcilik yasagini ihlal eden gerçek ve tüzel kisiler hakkinda kurumun idari yaptirim uygulama yetkisi bulunmaktadir."

Kaynak: AA