GÜNCELLEME 5- Heybeliada'da Ormanlik Alanda Çikan Yangin Kontrol Altina Alindi

Istanbul Valiligi: 'Saat 13.15'te Heybeliada Kuleli Kösk mevkisinde çikan yangin, halkimizin gönüllü katilimi, güvenlik, itfaiye ve Orman Bölge Müdürlügü yangin söndürme ekiplerince yapilan yogun ve gayretli çalismalar neticesinde saat 14.55 itibariyla kontrol altina alinmistir' 'Yangin söndürme çalismalarina, havadan 1 uçak ve 4 helikopter, karadan 30 arazöz, 12 itfaiye araci, 8 TOMA ile 500'ün üzerinde Orman Bölge Müdürlügü, güvenlik, itfaiye personeli ve yangin söndürme gönüllüsü katilmistir' 'Yangin sebebiyle Çam Limani mevkisinde bulunan 230 vatandasimiz, Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügü ve Sahil Güvenlik Marmara ve Bogazlar Komutanligi unsurlarinca güvenli bölgelere sevk edilmistir'ISTANBUL VALILIGININ AÇIKLAMASI EKLENDI

Heybeliada'da ormanlik alanda çikan yangin, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altina alinirken, sogutma çalismalari sürüyor.

Heybeliada'da ormanlik alanda henüz bilinmeyen nedenle yangin çikti. Durumun bildirilmesi üzerine ilk olarak olay yerine gelen Adalar Itfaiyesi, yangina müdahale etti.

Tarim ve Orman Bakanligi Orman Genel Müdürlügü de yangin bölgesine 4 uçak, 5 helikopter ve 5 arazöz sevk etti. Kartal, Maltepe ve Fatih itfaiye ekipleri de adaya yönlendirildi.

Istanbul Valisi Ali Yerlikaya da Heybeliada'ya giderek, yangin söndürme çalismalarini koordine etti. Istanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktas da yangin bölgesinde inceleme yapti.

Polis helikopteri anbean yangini havadan takip ederek, yer ekiplerini yönlendirdi.

Yangin, ekiplerin karadan ve havadan müdahalesiyle kontrol altina alinarak söndürüldü. Ekiplerin sogutma islemi yaptigi yangin söndürme çalismalarina bölgede yasayan vatandaslar da katildi. Vatandaslar elektrikli araçlarla su tasiyarak ekiplere yardim etti.

- "Sorusturma baslatilmistir"

Istanbul Valiliginden yanginin kontrol altina alinmasina iliskin yapilan açiklamada sunlar kaydedildi:

"Saat 13.15'te Heybeliada Kuleli Kösk mevkisinde çikan yangin, halkimizin gönüllü katilimi, güvenlik, itfaiye ve Orman Bölge Müdürlügü yangin söndürme ekiplerince yapilan yogun ve gayretli çalismalar neticesinde saat 14.55 itibariyla kontrol altina alinmistir. Yangin söndürme çalismalarina, havadan 1 uçak ve 4 helikopter, karadan 30 arazöz, 12 itfaiye araci, 8 TOMA ile 500'ün üzerinde Orman Bölge Müdürlügü, güvenlik, itfaiye personeli ve yangin söndürme gönüllüsü katilmistir. Orman Bölge Müdürlügü, Doga ve Milli Parklar Bölge Müdürlügü, Istanbul Büyüksehir Belediyesi, Adalar Kaymakamligi, Il Emniyet Müdürlügü, Adalar Belediye Baskanligi ve katki saglayan tüm kurumlarimizin personeli ve vatandaslarimiza tesekkür ediyoruz. Ilimize, Adalar ilçemize ve hemsehrilerimize geçmis olsun, Allah bir daha göstermesin."

- 230 kisi güvenli bölgelere sevk edildi

Valiligin ilk açiklamasinda ise bölgeye süratle güvenlik, itfaiye ve Orman Bölge Müdürlügü yangin söndürme ekiplerinin sevk edildigi aktarilarak, "Ekiplerimizce; 3 itfaiye, 2 arazöz, 1 TOMA ile karadan, 3 yangin söndürme helikopteri ile havadan söndürme çalismalarina devam edilmektedir. Balikesir ve Bursa'dan sevk edilen 2 helikopter ile Izmir, Mugla ve Antalya'dan sevk edilen 4 yangin söndürme uçagi ve 2 itfaiye araci adaya hareket halindedir. Yanginin çikis sebebiyle ilgili sorusturma baslatilmistir." denildi.

Valilikten yapilan yeni açiklamada da "Bugün Heybeliada'da meydana gelen yangin sebebiyle Çam Limani mevkisinde bulunan 230 vatandasimiz, Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügü ve Sahil Güvenlik Marmara ve Bogazlar Komutanligi unsurlarinca güvenli bölgelere sevk edilmistir." ifadeleri kullanildi.

Milli Savunma Bakanliginin Twitter hesabindan yapilan açiklamada, Heybeliada'daki yangin söndürme çalismalarina destek için bölgedeki birlikten bir yangin söndürme araci ile personelin görevlendirildigini, bunlarin yani sira Istanbul Tersanesi Komutanligindan da çikarma gemisi ile iki yangin söndürme aracinin bölgeye gönderildigi belirtildi.

- "Yangin 3 yerde basladi"

Istanbul Büyüksehir Belediyesinden (IBB) yapilan açiklamada, Istanbul Itfaiyesinin, Adalar, Kartal, Maltepe, Fatih müfrezeleri ile 40 personel 12 araçla yangina karadan müdahale ettigi belirtildi.

Adalar seferi yapan Sehir Hatlari vapurlarinin da güvenlik nedeniyle Heybeliada'ya ugramadigi aktarilan açiklamada, itfaiye ekiplerinin de yanginin çikis nedeniyle ilgili sorusturma baslattigi kaydedildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Itfaiye Daire Baskani Remzi Albayrak, yanginin 3 farkli yerde basladigini, hizli müdahale ile 2 bölgedeki alevlerin kontrol altina alindigini bildirdi.

Orman Bölge Müdürlügü ile is birligi içinde çalismalarini sürdürdüklerini belirten Albayrak, Kartal ve Maltepe sahilinde destek itfaiye ekiplerinin de hazirda bekletildigini, ahtapot denilen uzun mesafelerde dakikada 6 ton su pompalayan aracin da Heybeliada’ya getirildigini aktardi.

- Kiyi Emniyeti vatandaslari tahliye etti

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügü, Heybeliada'da orman yangini oldugu ihbari üzerine bölgeye acil durum müdahale gemisi Nene Hatun ile KEGM-3, KEGM-5 ve KGEM-6 botlarini 28 personelle sevk etti. KEGM-3 botu, bölgedeki vatandaslarin tahliyesini gerçeklestirdi.

KEGM-5 hizli tahlisiye botu bölgede konuslanirken, Nene Hatun gemisi de Büyükada ve Heybeliada arasinda teyakkuz halinde bekletildi.

- Kizilay'in Gençlik Kampi'ndaki ögrenciler tahliye edildi

Bu arada, Türk Kizilay, Heybeliada'da bulunan Gençlik Kampi'ndaki ögrencileri tahliye ederek güvenli bölgeye alindigini duyurdu. Kizilay, kamp personeliyle söndürme çalismalarina destek verdiklerini bildirdi.

- Tedbir amaciyla ekipler Maltepe IDO Iskelesi'nde bekletildi

Bu arada, Sahil Güvenlige ait teknelerle Maltepe IDO Iskelesi'nden çok sayida çevik kuvvet ve özel harekat ekipleri adaya sevk edildi.

IDO iskelesinde, çok sayida polis, belediye ve orman ekipleri ile içinde arazöz, TOMA ve ambulanslarin bulundugu bir feribot tedbir amaciyla bekliyor.

Kaynak: AA