Giresun'da Yasanan Sel Felaketinin Üzerinden 1 Yil Geçti

Giresun’da 22 Agustos 2020 tarihinde yasanan sel felaketinin üzerinden bir yil geçti. Dereli ilçesinde yapimi süren konut ve is yerlerinin insasinda sona yaklasildi. Afet konutlarinin Eylül ayi içerisinde teslim edilmesi bekleniyor.

Giresun'da Yasanan Sel Felaketinin Üzerinden 1 Yil Geçti
Giresun’da geçtigimiz yilin Agustos ayinda yasanan sel felaketinin üzerinden bir yil geçti. Sel felaketinden en çok etkilenen ilçe olan Dereli’de hasar gören ev ve is yerlerinin yerine insa edilen konutlarin insasinda sona yaklasildi. Afetzedeler için yapilan 216 konut ve 72 is yerinin Eylül ayi içerisinde hak sahiplerine teslim edilmesi bekleniyor.

Dereli Belediye Baskani Kazim Zeki Senlikoglu, devletin destegi sayesinde bir yil gibi bir sürede Dereli’nin yeniden insa edildigini ifade etti.

Senlikoglu, “Bizim yasadigimiz afetin üzerinden bir yil geçti. Ama ülkemizde bir yil içerisinde çok büyük afetler yasandi. En son Kastamonu, Bartin ve Sinop bölgesinde yasandi. Bizden çok daha büyük kayiplar ve hasarlar olustu. Ben bu bölgede yasayanlara geçmis oldun diyorum. Biz 22 Agustos’ta onlarin gerçekten çok büyük destegini gördük. Devletin bütün kurumlarinin Dereli’yi ayaga kaldirmak için çalismalarini gördük. Insallah daha güvenli ve daha rahat bir sekilde insanlarimizin yasayabilecegi, hayat standartlarinin yükseldigi bir ilçe olusuyor. Tabi bizim için öncelikli konu insanimizin can güvenligi sonra mal güvenligi ve sonrasinda yasam standardina bakiyoruz. Bunlarin hepsi insallah saglanmis olacak” dedi.



“Konutlarin Eylül ayinda teslim edilmesi bekleniyor”

Karadeniz’de hem güvenligi hem de konforuyla Dereli’nin örnek bir yer olacagini vurgulayan Senlikoglu, “Su anda yeni bir Dereli insa ediliyor. Insallah kisa bir zamanda Giresun-Dereli karayolu bitmis olacak. Çalismalar hizla devam ediyor. Ilçemizdeki Toki konutlari ve ilçe merkezindeki konut ve is yerleri kisa zamanda bitmis olacak. Insallah Eylül ayi içerisinde bunlarin teslimi yapilir diye düsünüyoruz. Sütlüce mahallemizde yatay mimari ile yapilan 8 bloktan olusan çevre düzenlemesi ve çocuk parklariyla birlikte 144 adet konut var. Ilçe merkezimizde ise 82 is yeri ve 72 konut olarak insa ediliyor. Tabi ihtiyaçlar dogacaktir. Bizde Toki ve devletimizin diger birimleriyle is birligi yaparak vatandaslarimizin ihtiyaçlarini gidermeye çalisacagiz. Ilçemiz dogalgaza da kavusuyor. Ilçemizde dogalgazin olmamasi göç için bir bahaneydi. Gerçekten daha güzel ve daha güvenli bir Dereli ortaya çikiyor. Devletimiz burada çok büyük bir emek harcadi. Karadeniz’de hem güvenligiyle hem de konforuyla örnek olsun diye bir çalisma yapiliyor” dedi.

Bati Karadeniz’de yasanan sel afetinden etkilenen bölgelere hem esnaf ve vatandaslar hem de belediye olarak yardim yapacaklarini belirten Senlikoglu, “Cumhurbaskanimizin ve Içisleri Bakanimizin yaptigi çagriya bizlerde duyarli olarak esnafimiz kendi arasinda bir organizasyon yapiyordu. Biz de esnafimizi AFAD araciliyla ulastiralim diye onlari bilgilendiriyoruz. Bizler buradan hem belediyemiz hem esnafimiz hem vatandasimiz hem de gurbetçilerimizin duyarliligiyla beraber yardimlarimizi ulastiracagiz. Kastamonu, Bartin ve Sinop bölgesine buradan hem ayni hem de nakdi yardim yapacagiz. Vatandaslarimizin duyarliligina ve hassasiyetine tesekkür ediyoruz” dedi.



“Bozkurt artik bizim kardes ilçemiz gibi olacak”

Baskan Senlikoglu, Kastamonu’da Bozkurt Kaymakamligina atanan Murat Atici’ya yeni görevinde basarilar dilerken Dereli’de yaptigi çalismalar için de tesekkür etti. Senlikoglu, “Kaymakamimiza da sükranlarimizi sunuyoruz. Afet zamani gelip çok büyük emekler sarf etti. Simdi Bozkurt Kaymakami olarak görevlendirildi. Ona da yeni görevinde basarilar diliyoruz. Kendi adimiza üzgünüz ama kaymakamimizin bu kadar sevilmesi ve güvenilmesi de bizi mutlu ediyor. Basarilari daim olsun diyoruz. Bozkurt artik bizim kardes ilçemiz gibi olacak. Onlarin kaymakami bize geliyor, bizim kaymakamimiz da oraya gitti. Insallah bu yardim köprüsü hiç bitmeden devam edecektir diye düsünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Akkaya Köyü Muhtari Ahmet Geldi ise “Insallah böyle bir afeti ne Derelimiz ne de ülkemiz yasamaz. Gerçekten ben su an Kastamonu’da olsun Sinop’ta olsun Arhavi’de yasayanlari gerçekten çok iyi anliyorum. O günlerde çok sikintilar yasamistik. Su dahi bulamamistik. Ama devletimizin, yardimsever insanlarimizin ve sivil toplum kuruluslarimizin sayesinde atlattik. Dereli insallah daha modern olacak. Insallah yaylalar diyari olan Derelimizin bu yeni mimarisiyle beraber daha sirin daha güzel bir yer olacagini düsünüyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA