360 Derece Tarih Arastirmalari Dernegi Gönüllüleri 'Tarih Elçileri' Sertifikalarini Aldi

Su alti arkeolojisine destek veren 360 Derece Tarih Arastirmalari Dernegi gönüllülerine, Türkiye Sualti Arkeolojisi Vakfi (TINA) sponsorlugunda ve Interpret Europe (Avrupa Miras Yorumu Dernegi) is birliginde Türkiye'deki tarihi, dogal ve kültürel miraslarin korunmasi yolunda deneyim egitimi verildi.

Interpret Europe Hirvatistan Temsilcisi Dragana Lucisa Ratkovic Aydemir tarafindan verilen 5 günlük yogun egitimi tamamlayan 10 kursiyere 360 Derece Tarih Arastirmalari Dernegi tersanesinde sertifika t öreni düzenlendi.

TINA Yönetim Kurulu Baskani Oguz Aydemir, Interpret Europe'un müzecilik anlayisinin klasik müzecilikten farki oldugunu, bunun bilimsel temellere dayanmak mecburiyetinde oldugunu söyledi.

Her bir eserin hikayesinin olmasi gerektigini belirten Oguz, "Hikaye olmadigi sürece bunun hiçbir zaman insanlari cezbedebilecek, çekebilecek, bilgilendirebilecek, aydinlatabilecek bir boyutu olmuyor. Bunun da bir bilimsel baza oturtulabilmesi için bir kurs faaliyetinin ilki bu." dedi.

Kursiyerlerden Sidar Duman da kurs sayesinde Türkiye'deki tarihi, dogal ve kültürel miraslarin çok daha iyi korunmasi ile ilgili projelerde yeni metotlar ögrendiklerini kaydetti.

Bunu derneklerinin projelerinde de kullanacaklarini belirten Duman, "Görüyorsunuz bu kadar çok tarihi ve kültürel mirasa sahip oldugu halde bunlari korumak ve ileriye tasimakta kuvvetli bir ülke degiliz. Yani burada bir oransizlik var. Bence bunun tedavisi anlaminda biz ilk gönüllü tarih elçileri oluyoruz diyebiliriz” diye konustu.

Kaynak: AA