Bakan Dönmez, Selden Etkilenen Bölgelerin Tamamina Elektrik Verildigini Duyurdu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Bartin, Kastamonu ve Sinop’ta selden etkilenen bölgelerin tamamina elektrik verildigini duyurdu.

Bakan Dönmez, Selden Etkilenen Bölgelerin Tamamina Elektrik Verildigini Duyurdu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, bakanligin resmi sosyal medya hesabindan yapilan Bati Karadeniz’de yasanan sel hakkindaki son durumun aktarildigi paylasimi etiketleyerek yaptigi paylasimda, “Selden etkilenen bölgelerimizin tamamina elektrik verildi.

Ekiplerimiz 1 hafta boyunca son köye ulasana kadar 7/24 yogun bir mesai yapti. Selden etkilenen vatandaslarimiza geçmis olsun diyor, çalismalarda yer alan bütün personelimize gayretlerinden dolayi tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi resmi sosyal medya hesabi üzerinden yapilan açiklamada ise Bartin, Kastamonu ve Sinop’ta 11 Agustos günü baslayan ve sel felaketine neden olan asiri yagislar nedeniyle elektrik dagitim hatlarinin hasar gördügü ifade edilerek, yapilan ilk hasar tespit çalismasinda bin 221 trafonun selden olumsuz tespit edildigi aktarildi.

Açiklamaya göre, 4 ilçeye ve 395 köye güvenlik kaynakli ya da enerji altyapisinin hasar görmesi nedeniyle elektrik verilemedi ve kesintilerden ilk etapta 38 bin 326 abone etkilendi.

Açiklamada, Bartin ve Kastamonu’ya elektrik dagitimi yapan EDAS’in, Sinop’ta elektrik dagitimi yapan Yesilirmak EDAS’in, bakanlik ekipleri ve TEDAS ekiplerince hizla bölgeye intikal ederek hasar gören enerji altyapisinin onarimi için çalismalara baslandigi kaydedildi.

Açiklamada, Kastamonu ve Sinop’ta yogunlasan çalismalarda dagitim yapan sirketleri toplamda; 887 personel, 321 jeneratör, 281 araç, 6 mobil trafo ve 6 drone ile çalismalarinin sürdürdügü aktarildi.

Bölgede yogun bir sekilde devam eden çalismalar sonucu elektrik verilemeyen köy sayisinin 16 Agustos Pazartesi itibariyla 41’e düstügü hatirlatilan açiklamada, selden etkilenen trafo sayisi 135’e, kesintilerden etkilenen abone sayisi ise 4 bin 147’ye geriledigi animsatildi. Buna göre, ekiplerin önce vatandaslarin can güvenligi ilkesiyle güvenli ve kademeli bir sekilde enerji arzinin saglandigi belirtilen açiklamada sunlar kaydedildi:

“Afetin ardindan ilk gün içerisinde tüm ilçe merkezleri enerjilendirildi. Ilk gün sonunda köy, trafo ve abonelerin yüzde 50’si, üçüncü gün sonunda yüzde 77’si enerjilendirildi. Her geçen gün enerjilendirilen köy, trafo ve abone sayisi kademeli olarak artirildi. 18 Agustos saat 19.00 itibariyle selden etkilenen bütün sehir, ilçe ve köylere elektrik arzi saglandi.”

Sel nedeniyle özellikle ulasim imkani kisitlanan kirsal bölgelere elektrik vermek için Türkiye’de ilk defa uygulanan bir yöntemle helikopterle mobil jeneratörler ve elektrik direklerinin nakledildigi kaydedilen açiklamaya göre, hizli bir sekilde sisteme entegre edilebilen mobil jeneratörler sayesinde bir taraftan bakim onarim çalismalari sürerken vatandaslarin elektrik kalmalarinin de önüne geçildi.

Selin etkilerini en aza indirmek amaciyla afetten etkilenen vatandaslarin elektrik faturasi ödemelerinin 3 ay süreyle ertelenecegi ve erteleme için ilk etapta abonelerinin beyanin esas kabul edilecegi ifade edilen açiklamada, sunlar kaydedildi:

“Bu süreçte gece gündüz demeden yogun bir çaba harcayan bütün enerji çalisanlarina tesekkür ediyoruz. Selden dolayi hayatini kaybeden vatandaslarimiza Allah’tan rahmet, yakinlarina sabir, yarali vatandaslarimiza acil sifalar diliyoruz.”
Kaynak: İHA