Yunus Emre, Vefatinin 700. Yil Dönümünde Anildi

Mardin’de Yunus Emre’nin vefatinin 700. yil dönümü sebebiyle ilahi konseri düzenlendi.

Yunus Emre, Vefatinin 700. Yil Dönümünde Anildi
Yasadigi devrin degil gelecek çaglarin da isik kaynagi, tasavvuf dervisi ve büyük degeri olan Yunus Emre’nin vefatinin 700. yil dönümü programlari kapsaminda ‘Yunus Emre’den Ilahiler’ konseri düzenlendi.

Düzenlenen konsere Mardin Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mahmut Demirtas, Türk Tarih Kurumu Baskani Prof. Dr. Birol Çetin ve davetliler katildi.

700 sene geçmesine ragmen kendilerinin hala Yunus Emre’yi konustugunu dile getiren Türk Tarih Kurumu Baskani Prof. Dr. Birol Çetin, "Üstelik Yunus Emre bir halk ozani. Halkin anlayacagi dilde de yazmis. Daha üst seviyede de seyler yazmistir. Bir siirine Osmanli döneminde 6 tane serh yazilmis. Havas’ül Havas için bile bir seyler söylemis. Sifreli oldugu için anlayamiyoruz. Gerçekten onun söylemi onun felsefesi dünyanin ihtiyaci olan bir sey. Sadece bize degil, bütün dünyaya lazim. Düsünün hem yasadigi dönemde karisiklik var o ortamda bile barisi, kardesligi temsil etmek için çokta gezmis” dedi.

Yunus Emre’yi 13. yüzyildan bugüne tasiyan unsurun siirlerinde isledigi sevgi ve hümanizmle birlikte, eserlerinde kullandigi dil oldugunu aktaran Vali Demirtas, ’’Onun dili, 13. yüzyil Anadolu’sunun saf, berrak, duru Türkçesidir. Onu, her egitim ve kültür seviyesinden insanla bulusturan yegâne sebep de siirlerinde kullandigi bu dildir” diye konustu.

Adriyatik’ten Çin Seddi’ne genis bir cografyada milyonlarca kisinin konustugu ve yazdigi Türkçenin, bilinçli ve dogru kullanilarak dünya dili olmasi noktasinda gereken hassasiyet gösterilmelidir vurgusunu yapan Vali Demirtas, “Dünya dili Türkçeyi yurt içinde ve disinda her platformda en üst seviyeye tasiyacak çalismalar, tüm kurumlarimizin isbirliginde hayata geçirilmelidir. Bu noktada Türk Tarih Kurumumuzun düzenledigi bu anlamli etkinligin hem dilimize hem de Yunus Emre’nin bilinirligine katki saglayacagina yürekten inaniyorum. Yunus Emre’yi “Bizim Yunus” diye sahiplenen Anadolu insaninin insana, dogaya, insana bakis açisinin temelinde yer alan sevgi, muhabbet ve hosgörü anlayisinin, bir kez daha halka halka tüm dünyaya yayilmasini temenni ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA