Tunceli Merkez Ve 5 Ilçesinde Asilama Orani Yüzde 75'Lere 2 Ilçede Ise Yüzde 80'Lere Yaklasti

Saglik Bakanligi verilerine göre asilama orani yüzde 75’i asan ve mavi kategoride yer alan Tunceli’de merkez ve 5 ilçede bu oran yüzde 75’i asarken, 2 ilçede ise yüzde 80’lere yaklasti. Tunceli Il Saglik Müdürü Op. Dr. Çagdas Özdemir, yüzde 75’lik asilama oraninin toplumsal bagisiklik için önemli oldugunu belirterek, vatandaslara asilarini yapma çagrisini da yineledi.

Tunceli Merkez Ve 5 Ilçesinde Asilama Orani Yüzde 75'Lere 2 Ilçede Ise Yüzde 80'Lere Yaklasti
Kentin mavi kategoride yer almasina iliskin degerlendirmelerde bulunan Il Saglik Müdürü Op. Dr. Çagdas Özdemir, kentin aslinda bu asilamanin basladigi ilk günlerde yüksek seviyelerde seyrettigini kaydetti.

Op. Dr. Özdemir, ’’Tabi ki diger sehirlerde oldugu gibi bir süre sonra yavaslamaya basladi.

Özellikle alt yas gruplarina düstügünde bir yavaslama gördük. Ilimiz Dogu Anadolu’da asilamanin düsük oldugu illere nazaran çok yüksek bir asilama oraniyla yüzde 75’li düzeye geldi” dedi.



’’Yüzde 75’lik asama toplumsal bagislik için gereken bir asama’’

Yüzde 75’lik asilamanin ildeki toplumsal bagisikligi saglamak için gereken bir asama oldugunu ifade eden Op. Dr. Özdemir, “Televizyonlarda hocalarimizin da söyledigi gibi yüzde 70’lik asilama oranini geçtigimiz zaman en azindan toplumsal bagisiklik için bir adim atmis oluyoruz. Özellikle baktigimizda önlemlerin azaldigi, maske ve sosyal mesafe ihlallerinin arttigi dönemde asilamanin etkisiyle beraber vaka sayilarimizin ciddi sekilde azaldigini görüyoruz. Tabi asi olanlar hasta olmayacak, hastaneye yatmayacak diye bir kural yok. Su an hastanede geçmis dönemde 6-7 ayi geçmis dönemde asi yaptirmis yatan vatandaslarimiz var. Yogum bakimda yatarlar var, serviste yatanlar var. O yüzden vatandaslarimizin üçüncü dozu olmaya davet ediyoruz. Bu asi korumuyor diye anlasilmasin ya da asida bir sikinti var diye anlasilmasin. Aradan bir zaman geçti asinin koruyuculugu azaldi. Koruyuculugu azalinca vatandaslarimizin mutlaka üçüncü dozlarini olmalari gerekiyor. Hatta bugün itibariyle üçüncü doz olan vatandaslarimizin 21 gün geçtikten sonra dördüncü dozlarini olmalari için asama kaydettik. Asilama yasimiz 15’e düstü. 15-12 yas araliginda kronik hastaligi olan çocuklarimizin da bu hastaliktan korunmasi için asilarini yaptirmalari gerekiyor. Özellikle delta varyantindan sonra alt yas gruplarinda vaka artislarini gözlemlemekteyiz. Asilanmayan bir grup oldugu için risk teskil etmekte’’ diye konustu.

Türkiye’de yüzde 75 asilama oranina sahip illerden biri olduklarini kaydeden Op. Dr. Özdemir, ’’Bu illerdeki vakalar Türkiye ortalamasinin altinda. Yüzde 75 iyi bir rakama tekabül ediyor. Iki ilçemiz Pülümür ve Nazimiye’de asilama orani yüzde 80’lere yaklasti” seklinde konustu.



Asi olun çagrisi

Vatandaslara asi olmalari konusunda çagrida bulunan Il Saglik Müdürü Op. Dr. Çagdas Özdemir, “Asi olmayan vatandaslarimizi özellikle yeniden vaka sayilarinin arttigi, koruyuculugun düstügü bu dönemde asi olmaya davet ediyoruz. Sadece kendileri için degil çocuklari, yaslilari, toplum için asi olmaya çagiriyoruz. Kafalarindaki soru isaretlerini kurumlarimiza basvurarak giderebilirler. Bu soru isaretlerini giderecegimize inaniyorum’’ ifadelerini kullandi.

Özdemir, kentte su ana kadar 110 bin doz asi yapildigini da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA