Sele Kapilmaktan Çöken Yol Sayesinde Kurtuldular

Bartin’da sel felaketi sirasinda dere kenarindaki alabalik üretim tesisini su basti. Tesiste çalisanlar dere yataginin hemen kiyisindaki yolun çökmesiyle birlikte dere yataginin genislemesi sayesinde sele kapilmaktan kurtuldular.

Sele Kapilmaktan Çöken Yol Sayesinde Kurtuldular
Bartin’da yasanan sel felaketinin en çok zarar verdigi noktalardan biri Ulus ilçesinin Zafer köyü oldu. Zafer köyünden geçen dere yataginin kiyisinda bulunan alabalik üretim tesisi selde büyük hasar gördü. Selle birlikte tasan derenin suyu alabalik havuzlarindaki suyla birlesti. 10 bine yakin alabalik sele kapildi. O sirada tesiste bulunan çalisanlar ölümle burun buruna geldiler. Çalisanlar, dere yataginin diger kiyisindaki yolun çökmesi ile birlikte dere yataginin genislemesi sularin yön degistirmesi sayesinde kurtuldular.

Tesis çalisanlarindan Nuray Arslan (32) yasadiklari korku dolu anlari anlatirken, “Bu yol patladigi için dere yatagi genisledi. Biz her seyi birakip yola dogru çikmaya baslamistik. Burasi patlayinca bizim en büyük kurtulusumuz oldu” dedi.

Arslan o anlarin anlatilamayacak boyutta oldugunu ifade ederek, “Aslinda gerçekten anlatilmaz yasanir bir olaydi. Çünkü biz aslinda bu kadar büyük bir sey beklemiyorduk. Yani bir anda gelen bir sel vardi. Ve biz elimizden geldigince yapabileceklerimizi, yukarida bendimiz var onun kapaklarini kapatmaya çalistik. Iste baliklara giden sularin önlerine gelen seyleri almaya çalistik. Ama tabi bir yerden sonra bu imkansizlasiyor çünkü gerçekten suyun önüne geçemezsiniz yani bunu yasayan insanlar zaten bilir. Elimizden gelen her seyi yapmaya çalistik ama bir yerden sonra biraktik çünkü yapabilecek hiçbir sey yoktu. Bizim sansimiz su oldu karsi tarafta bir yol var. Yol çöktü suyun tahribatina dayanamadi. Bundan ötürü biz rahatladik. Sulara bayagi bayagi girmistik. Allah razi olsun burasi patlayinca biz kurtulduk yani. Gerçekten çok büyük bir seydi. Çünkü o kütükler, agaçlar çat diye düsüyor gözünüzün önünde. Su gerçekten hiçbir sey affetmiyor. Yüce Rabbim bir daha böyle bir kaza bela vermez. Can kaybimiz yok en sevindirici olayimiz bu. Evet maddi hasarlarimiz var iste giden baliklarimiz olsun, elektronik esyalarimiz olsun. Ama olsun buna da sükür. Ayrica devletin bütün kurumlari buradaydi. Onlara ayrica çok tesekkür ederiz. Yani devletin varligini hissettik. Isim isim veremeyecegim ama Jandarma bile o kadar canla basla çalistilar ki yemeden, içmeden, aç susuz neredeyse gerçekten çok tesekkür ediyorum. Allah razi olsun” seklinde konustu.

Selde tesisi basan suyun alabalik havuzlariyla birlestigini de söyleyen Arslan, “Biz zaten alabalik yetistiricisiyiz. Üretiyoruz, restoranimizda satiyoruz. Sel suyunun gelmesiyle sular o kadar çok yükselmisti ki simdi bizim gölümüz var gölle beraber havuzlar birlesti zaten. Iste onla beraber en minimum 10 bin tane baligimiz büyük bir ihtimal sele gitti. Ortalama su an hesaplayabildigimiz bu. Bizim en büyük sansimiz dedigim gibi bu yol. Bu yol patladigi için dere yatagi genisledi. Biz her seyi birakip yola dogru çikmaya baslamistik. Burasi patlayinca bizim en büyük kurtulusumuz oldu. Öyle söyleyeyim. Buradan sunu söylemek istiyorum. Iste Sinop’taki, Kastamonu’daki afete ugrayan vatandaslarimiza gerçekten Allah yardimcilari olsun. Insallah çok daha fazla kayip olmadan bunu atlatirlar. Insallah böyle bir sey daha olmaz diyelim” dedi.

Kaynak: İHA