(Özel) Kral Mezari Turizme Kazandirilmayi Bekliyor

Bursa’nin Iznik ilçesindeki Helenistik döneme ait tek eser olan 2200 yil öncesine ait kral mezari, turizme kazandirilmayi bekliyor.

(Özel) Kral Mezari Turizme Kazandirilmayi Bekliyor
Iznik ilçesinde Bithynia Krali Ikinci Prusias’a (M.Ö. 185-143) ait oldugu tahmin edilen mezarin son durumu görenleri üzüyor. Halk arasinda Berber Kaya olarak bilinen yerdeki anitin uzunlugu 5.5 metre. Çok eski yillarda uzak bir yerden Iznik ilçesine getirilen lahdin kaydirilirken düstükten sonra parçalandigi tahmin ediliyor. Uzun seneler sonra 1960’li yillarda onarilan lahit, art niyetli kisiler tarafindan tekrar tahribe ugradi. Içerisinde mezar olmayan lahdin etrafinin temizlenerek turizme kazandirilmasi isteniyor.

Helenistlik döneme ait tek eser

Öte yandan bu kral lahdi Iznik’te Helenistlik döneme ait tek eser. Tek parça tastan yapilan eser, üçgen alinlikli ve kirma çatili. Lahdin üzerinde sade dekoratif benzemeler, silimler ve kabartma göbegi motifler yer aliyor. Sanat tarihçisi Dogan Özgün Kolaç, “Halk arasinda Berber Kaya olarak bilinen yerdeyiz. Burada Iznik’te Helenistlik döneme ait tek eser olarak biliniyor. Uzunlugu 5.5, yüksekligi 4 ve eni de 4,5 metreden olusuyor. Büyük bir lahit. Bu lahit, tasinmasi sirasinda devrilmis ve kirilmis. 1950’li yillarda da tahribata ugrayip 17 parçaya ayrilmis. Üzeri kirma çatili, alinliginda kabartma seklinde kalkan motifi yer aliyor” dedi.

Lahdin yaklasik 2200 yil önce oglundan kaçarak Iznik’e (Nicaea) siginan Bithynia Krali Ikinci Prusias’a (M.Ö. 185-143) ait oldugunun tahmin edildigini belirten Özgün Kolaç, “Gri kalker tasindan yapilmis bir lahit. Zamanla tahribata ugramis. Bakimsizliktan üzerinde incir agaci çikmis. Taslara yazilar yazilmis. Bir an önce korumaya alinarak turizme kazandirilmasi gerekiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA