(ÖZEL) Erzincan'da Alabalik Üretimi Ivme Kazandi

17 adet su ürünleri yetistiriciligi tesisi bulunan Erzincan’da alabalik yetistiriciligi hizli bir sekilde geliserek devam ediyor.

(ÖZEL) Erzincan'da Alabalik Üretimi Ivme Kazandi
Erzincan’da 2021 yili itibariyle su ürünleri yetistiricilik tesisleri, kapasiteleri ve fiili üretimlerine iliskin, il genelinde 17 adet su ürünleri yetistiriciligi tesisi mevcut olup, toplam üretim kapasiteleri porsiyonluk üretim için yilda 978 ton, kuluçkahane de yavru üretim kapasitesi ise yilda 49 milyon 894 bin adet olarak belirlendi. Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürlügünün gerçeklestirdigi denetimler sonucunda toplam fiili üretim miktarlari yilda 591 ton porsiyonluk alabalik ile yilda 15 milyon 560 bin adet yavru alabalik tespit edildi. Ancak, porsiyonluk alabalik üretim miktarinin nihai tespiti, Erzincan için belirlenen üretim periyodu zamani sonrasinda belirlenecek. Öte yandan su ürünleri yetistiriciligi tesislerine iliskin toplam proje kapasitesi yilda bin 583 ton porsiyonluk alabalik ve yilda 13 milyon 950 bin adet kuluçkahane kapasitesi olan müracaat ve proje asamasinda 6 adet yeni tesis bulunuyor.

2003 yilindan bu yana Erzincan Oglaktepe köyünde alabalik üretim çiftligi bulunan Ahmet Refik Yilmaz özellikle son 3 yilda alabaligin hem üretim hem de tüketim kapasitesinin artis gösterdigini söyledi.

Erzincan Göyne Baraj Gölünde üretimine devam eden isletmede 249 ton su ürünleri yetistirdiklerini ifade eden Yilmaz, baligin omega-3 açisindan oldukça zengin ve çocuklarin gelisiminde son derece önemli bir besin oldugunu bu nedenle haftada bir tüketilmesi gerektiginin altini çizdi.

Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürlügünde görev yapan su ürünleri mühendisi Murat Demirdas, Erzincan’in su ürünleri üretiminde potansiyelinin yüksek olduguna deginerek 2021 yili itibariyle Erzincan’da 17 adet su ürünleri üretim tesisi bulunduguna dikkat çekerek, Erzincan’da proje asamasinda olan su ürünleri yetistiriciligi tesislerine iliskin toplam proje kapasitesi bin 583 ton porsiyonluk alabalik ve 13 milyon 950 bin adet kuluçkahane kapasitesine sahip 6 adet yeni tesis bulundugu vurguladi. Demirdas, Erzincan’da fiili üretiminde artarak devam ettigini belirtti.

Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürlügü Hayvan Sagligi Yetistiriciligi ve Su Ürünleri Subesi Müdürü Serkan Kütük ise “Erzincan ilimizde alabalik yetistiriciligi ve tesislerimizin denetimleri ve kontrolleri yapilmakta olup, bu kontrollerde aksakliklarin en kisa sürede giderilmesi gerekli islemler yapilmaktadir. Bunun disinda amacimiz burada ki balik üretim çiftliklerinde ki baliklarin saglikli bir biçimde sofralarda tüketilmesini saglayabilmektir. Yani üretimden tüketime kadar bütün sorumluluklari yerine getirerek saglikli ve besleyici, besin degeri yüksek olan baliklarimizi tüketicilerimize ulastirmaktir. Bu tesislerde ki çogalma ve sayilarin artirilmasina yönelik çalismalarimiz devam etmektedir.” diye konustu.

Kaynak: İHA