(Özel) Babasinin Verdigi Ceza Sayesinde Türkiye Onu Taniyor

Türkiye’de birçok konservatuvarda kullanilan baglamalarda imzasi bulunan enstrüman imalati ustasi Ilker Negis, okulu birakmasi nedeniyle babasinin bir ceza olarak baslattigi meslegini 32 yildir baglilikla sürdürüyor.

(Özel) Babasinin Verdigi Ceza Sayesinde Türkiye Onu Taniyor
Ortaokuldayken okulu birakan Ilker Negis, babasinin bu karari almasindan dolayi ceza vermek amaciyla kendisini bir enstrüman imalat atölyesine çirak olarak verdigini anlatti. Agaç tozu ve cila gibi birçok kimyasalin kullanildigi mesleginin zorluklari olmasina ragmen kendisine en uygun meslek oldugunu o yillarda anladigini aktaran Negis, babasinin okulun kiymetini anlamasi için baslattigi meslegini 32 yildir büyük bir baglilikla icra ediyor. Türkiye’deki birçok konservatuvarda imzasi bulunan baglamalarin kullanildigini belirten enstrüman imalati ustasi, meslegin çiraklikla küçük yasta baslanmasi gereken bir dal oldugunu söyledi.



Zamaninda babasinin verdigi ceza sayesinde Türkiye onu taniyor

Basarili bir ögrenci olmasina ragmen sevemedigi için okulu biraktigini ifade eden Ilker Negis, el sanatlarina olan ilgisinin enstrüman imalati ustaligina baglanmasinda etkili oldugunu belirtti.

Babasinin okulu kiymetini anlamasi için baslattigi meslegini zorluklarina ragmen çok sevdigini aktaran enstrüman imalat ustasi Negis, “Orta ikinci siniftan ayrildiktan sonra baglama imalatiyla ilgili çiraklik yapmaya basladim ve o zaman bu zamandir meslegimi severek yapiyorum. Okulda basarili bir ögrenciydim ama bir türlü okulu sevemedim, el sanatlari biraz daha cazip geldi. Tabi o zaman içerisinde baglama imalatini veya baglama imalatçisi olacagimi da bilmiyordum. Babamin is yerine yakin bir yerde baglama ve ut imal eden bir atölye vardi. Öglen yemeklerinde babam burada çalisanlari agaç tozu ve cila içerisinde görünce ‘en azindan oglani oraya vereyim, okumanin kiymetini anlasin’ dedi ve o sekilde basladim ben bu meslege. Su anda Türkiye’nin hemen hemen her yerinde ismim biliniyor, bu da babamin bana vermis oldugu ceza sayesinde herhalde. O yüzden ceza midir, ödül müdür, o sekilde degerlendirelim” ifadelerini kullandi.

“Ustalik bir tecrübe isidir”

Meslegin usta çirak iliskisi çerçevesinde gerçeklestigini ve erken yasta baslanmasi gereken bir dal oldugunu anlatan usta Ilker Negis, usta olmanin sadece uygulama olmadigini dile getirdi. Yaklasik 32 senedir meslegini büyük bir baglilikla icra ettigini vurgulayan Negis, “Bizim meslegimiz usta çirak iliskisiyle devam eder. Ama burada ustalik sadece ögrendigini uygulamak degil, herhangi bir zorlukla karsilastiginda pratik çözüm üretebilmektir. Hangi malzemeyi hangi malzemeyle kullanirsan karsina ne çikacak bilmektir. Yani zaman içerisindeki tecrübe diyebilirim. 89 senesinden bu zamana kadar baglama imalatinin içerisindeyim. Ayni zamanda ut imalati da yapiyorum, ancak sadece bransim baglama diye artik baska hiçbir enstrümana dokunmuyorum. Ustalasma konusu 89 senesinden bu zamana 32 sene civarinda oldu. Yapmis oldugunuz her enstrüman size tecrübe kazandiriyor. Yapmis oldugunuz hatayi görüp bir sonrakinde daha temkinli davranmaniz gerekiyor. Senelerden beri yapmis oldugum yüzlerce, binlerce enstrümanla da bu tecrübeye sahip oldum” diye konustu.



“Meslegimizde çirak yetismiyor”

Günümüzde Türkiye’deki gençlerin çirakliktan ziyade yüksekokullarda okuyarak bir meslek elde etmeyi tercih ettiginden bahseden enstrüman imalati ustasi Ilker Negis, bu yüzden kendi mesleginde yeterince çirak yetismedigini aktardi. Çocuklarin küçük yasta egilimlerinin oldugu meslekleri kesfetmesi gerektigini ifade eden Negis, sözlerine söyle devam etti:

“Diger meslek dallarinda oldugu gibi, maalesef bizim meslegimizde de eleman yetismiyor. Çünkü ‘Agaç yas iken egilir’ diye bir tabir vardir. Benim zamanimda ben okumak istemiyordum ve okuldan ayrildim, su andaki çocuklarin her birisi en az iki yillik yüksekokul mezunu. O saatten sonra da çirak olarak alip yetistiremiyorsunuz. Yetkililer ne yapmali? Avrupa’da ögretim sistemi, çocugun ilkokuldan itibaren neye egilimi oldugu ve o yönde yetistirmeleri üzerine kurulmus. Mesela çalgi yapim bölümü burada sadece üniversitede var. Türkiye’de sadece iki tane lisede var diye biliyorum. Bunlar çogaltilabilir. Daha küçük yasa indirilebilir, çünkü küçük çocuk neye egilimi varsa o egilim dogrultusunda yetistirildigi takdirde kendisini bulabilir.”

“Bu isin hocalarina baglamalar yaptim, hala talep geliyor”

Türkiye’deki birçok konservatuvarda imzasinin yer aldigi baglamalarin kullanildigini kaydeden deneyimli imalatçi Ilker Negis, kendisine üniversitede ders vermek üzere gelen tekliflerle ilgilenmedigini söyledi.

Daha küçük çapli egitimler vermeyi tercih ettigini anlatan Negis, “Su an içerisinde Antalya TRT, Afyon Kocatepe Üniversitesi Konservatuari, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Konservatuvari ve birçok konservatuvar ögrencisi ile birlikte Eskisehir, Izmir içerisinde bu isin hocalarina birçok baglamalar yaptim ve hala talep geliyor. Onun sonrasinda 2005 veya 2006 senesinde Ege Üniversitesi Konservatuvarindan bir teklif geldi. Okul bitirme derecem yeterli olmadigi için beni hizmetli olarak okula alip ögrencilere baglama imalatiyla ilgili dersler vermeyi teklif ettiler. O dönem içerisinde sartlar uygun gelmedigi için kabul etmemistim. Su an içerisinde de böyle bir teklifi degerlendirmem. Arada bir toplantilarda kisaca anlatmak isterim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA