Meclis, Baskan Seçer'e Mersin Metrosu Için 900 Milyon TL'lik Finansman Yetkisini Verdi

MERSIN – İçel Büyüksehir Belediye Meclisi, İçel Metrosunun yapimi için Baskan Vahap Seçer’e 900 milyon liralik finansman yetkisi verilmesi teklifini oy çokluguyla kabul etti. Seçer, “Hafif Rayli Sistem Projesi’nde önemli bir adim daha atilmistir. Memleketimize hayirli ugurlu olsun. Metronun yapimina baslayacagiz” dedi.

Meclis, Baskan Seçer'e Mersin Metrosu Için 900 Milyon TL'lik Finansman Yetkisini Verdi
İçel Büyüksehir Belediye Meclisinin agustos ayi olagan toplantisinin 2. birlesimi, Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer baskanliginda Kongre ve Sergi Sarayinda gerçeklestirildi.

Toplantida, İçel’de yapilacak Hafif Rayli Sistem Metro Hattinin Insaat ve Elektromanyetik Sistemlerinin Temini, Montaji veya Tahvil Ihraci Projesi ile ilgili olarak Baskan Seçer’e 900 milyon liralik finansman yetkisi verilmesi teklifi ana gündem maddesi oldu.

“Biz bu insaata baslamak istiyoruz arkadas, kazmayi vurmak istiyoruz”

Teklif oylanmadan önce meclis üyelerine bilgi veren Seçer, hafif rayli sistemin ihalesini gerçeklestirdiklerini belirterek, bugüne kadarki süreci anlatti. İçel’de tramvay, hemzemin, yeralti rayli sistemlerin toplamini 34,4 kilometreye çikardiklarini, su anda ilk etap ihalesini yaptiklarini ifade eden Seçer, 2. ve 3. etabin ihale sonuçlarinin ise zarflarda açilacak oldugunu söyledi.

Baskan Seçer, ihale sürecini tüm ayrintilariyla Meclis üyelerine anlatarak, 28 Nisan 2021’deki ihaleye 3 teklif geldigini ve su anda komisyonda degerlendirmelerin yapildigini kaydetti.

Seçer, söyle devam etti: “Bu komisyonda bekleme süresi yani degerlendirme süresi 150 gündür yasal olarak. Mayis, haziran, temmuz, agustos, eylül. Yani niçin re’sen getirdiniz dediniz ya. Peki, niye bugüne kadar beklediniz? Bizim ihalemiz su sekildeydi; finansmani bul, gel ya da getirdigin finansmanin maliyetleri idarenin hosuna gitmiyorsa, idare istedigi sekilde finansman bulma hakkina, özgürlügüne sahiptir. Biz bu firmayi aylarca bekledik. Su anda komisyonda verdigi tekliften yola çikarak en az teklif atan firma, finansman arayisina çikti. Buldugu finansmanin maliyetini biz çok yüksek gördük. Dedik ki; ‘biz kendi finansmanimizi bulabiliriz.’ Nasil yapariz? Bono ihraç ederiz. Simdi dünya sikisik, Türkiye sikisik. Su anda artik aslinda dünya piyasalarina, uluslararasi finans sektörüne baktigimiz zaman libor eksi durumlarda. Ama Türkiye’nin içinden geçtigi bu süreç, bölgedeki durumlar, buraya bakis açisini finansman açisindan olumsuz kiliyor ve maliyetlerimiz artiyor. Dedik ki; ‘Geçici olarak biz bu insaata baslamak istiyoruz arkadas, kazmayi vurmak istiyoruz. Bono ihraç edelim, bir an önce baslayalim.’ Yaklasik olarak tabii ki yasalardan kaynakli bilançomuza baktik. 900 milyon gibi bir bono ihraci yapabiliriz ki bizim maliyetimiz daha fazla ama daha sonra ilave kredileri bulabiliriz. Biz 900 milyonluk kisminin meclisten onayini alalim, borçlanma yetkisini alalim. Hazine bono ihracina çiksin, belediyemizin bono ihracini gerçeklestirelim ve biz ihaleyi sonuçlandiralim. Eylül’ün 28’ine kadar ve bizim artik bu saatten sonra her gün, her saat bizim için degerli. Onun için re’sen getirdik. Su durumda söyledigim gibi biz ihale sonucunu açiklayamiyoruz çünkü finansman konusunda herhangi bir somut noktaya erisemedik.”

“Metronun yapimina baslayacagiz”

Metro konusunun kamuoyunda da çok tartisildigini ifade eden Seçer; “Biz metroyu her detayini, her ortamda, her platformda anlatmaya, izah etmeye çalistik. Teknik boyutlarini, İçel’in gelecege dair projeksiyonlarda nerede durdugunu, kente ne katacagini, kentin toplu tasimasina, gelismesine ve ilçelerin birbirleri ile bütünlesmesine, kentin sosyal yasamina ne katacagini defaatle hep anlattik. Bu tip önemli projeler sadece yerel yönetimlerin onayiyla, uhdesiyle olmaz. Ulastirma Bakanligi’nin Altyapi Genel Müdürlügü tarafindan onaylanmis, Cumhurbaskanligi tarafindan onaylanmis, yatirim programina alinmis bir projeden bahsediyorum ve biz bunun ihalesini tamamlamak üzereyiz. Biz su anda finansmanini ariyoruz. Yani yüzmüsüz, yüzmüsüz, yüzmüsüz kiyiya kadar gelmisiz. Bundan sonra ya bu is sekteye ugrayacak ya biz kazmayi vuracagiz. İçel halki bizden bu müjdeyi bekliyor. Metronun yapimina baslayacagiz” diye konustu.

İçel’de yapilacak Hafif Rayli Sistem Metro Hattinin Insaat ve Elektromanyetik Sistemlerinin Temini, Montaji veya Tahvil Ihraci Projesi ile ilgili 900 milyon liralik finansman yetkisinin Baskan Seçer’e verilmesi teklifi oy çokluguyla kabul edildi. Bunun üzerine Baskan Seçer; “Teklifimiz yüce meclisimiz tarafindan kabul edilmistir. İçelimize Hafif Rayli Sistem Projesi’nde önemli bir adim daha atilmistir. Memleketimize hayirli ugurlu olsun diyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA