Gece Öksürükleri 'Bogaz Reflüsü' Belirtisi Olabilir

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Göral: 'Mide asidi, ses telleri ve bogaz ile temas ettiginde öksürme, ses kisikligi, bogaz temizleme hissi, bogazda takilma ve yutamama hissi olabilir. Geceleri veya yemekten sonra öksürüyorsaniz bogaz reflüsü olabilirsiniz' 'Reflüye bagli öksürük, sabah ve aksam alinan mide koruyuculari ile en geç 2 haftada düzelir. Sigara ve alkolün tüketilmemesinin yani sira reflüye neden olan gidalardan uzak durulmasi gerekir'

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Vedat Göral, "Mide asidi, ses telleri ve bogaz ile temas ettiginde öksürme, ses kisikligi, bogaz temizleme hissi, bogazda takilma ve yutamama hissi olabilir. Geceleri veya yemekten sonra öksürüyorsaniz bogaz reflüsü olabilirsiniz." ifadelerini kullandi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapilan açiklamada, reflüden kaynanan kronik ve akut öksürükler hakkinda bilgi verildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Prof. Dr. Vedat Göral, agiza aci su gelmesi, gögüste yanmalar, midede eksime, kuru öksürük ve ses kisikliginin reflünün belirtileri arasinda bulundugunu aktararak, sunlari kaydetti:

"Hastalarda reflü, mide eksimesi veya regürjitasyon öyküsü varsa öksürügün reflüden kaynaklandiginin düsünülmesi gerekir. Mide asidi, ses telleri ve bogaz ile temas ettiginde öksürme, ses kisikligi, bogaz temizleme hissi, bogazda takilma ve yutamama hissi olabilir. Geceleri veya yemekten sonra öksürüyorsaniz bogaz reflüsü olabilirsiniz. Toplumda, kronik öksürük vakalarinin en az yüzde 25-40'i reflü hastaligi ile iliskili olabilir.

Reflü gibi rahatsizliklarda görülen öksürükler, kisilerin günlük yasamlarini da oldukça rahatsiz ediyor. Bu nedenle bazen kisi öksürük nedeniyle gereksiz yere öksürük kesici ilaçlar kullanabiliyor. Devam eden öksürüklerde mutlaka reflü olabilecegi de unutulmamali. Reflü hastalarinin hepsinde öksürük de olmayabilir. Bazen öksürük, reflünün tek belirtisi de olabilir. Bu nedenle kiside öksürük varsa gögüs hastaliklari, kulak burun bogaz bölümlerinin yani sira gastroenteroloji muayenesi de gerekir. Öksürük eger alerjiye bagli ise alerji uzmanina da kontrole gidebilirsiniz."

- "Sorundan iki haftalik tedaviyle kurtulabilirsiniz"

Prof. Dr. Vedat Göral, öksürügün mideden gelen asidin, yukari dogru yemek borusuna, oradan bogaz ve ses tellerine dogru hareket etmesiyle olusan bir durum oldugunu belirterek, kronik öksürük ile reflü hastaligi arasinda bir baglanti olsa da bu her zaman öksürügün nedeninin reflü olmayacagini vurguladi.

Göral, su bilgileri verdi:

"Kronik öksürük yaygin bir sorundur ve bir kisi, bu iki durumu ayni anda yasayabilir. Bazen reflü, akciger veya kulak burun bogaz hastaligi ile birlikte de olabilir. Dolayisiyla öncelikle akciger hastaligi ve kulak burun bogaz muayenesi yapilmali, eger patoloji yoksa reflü olabilecegi düsünülmelidir. Bu esnada mutlaka bir endoskopi ve bazi reflü testleri de yapilmalidir. Endoskopi ve reflü testleri ile reflü teshisi konulabilir.

Bu hastaligin tedavisinde, öksürük rahatsizligin altinda akciger veya bogaz kanseri, astim gibi organik sebepler bulunmuyor ise öksürügü gidermek için mevcutta bulunan asit oranini nötr edecek ilaç tedavileri, yani mide koruyuculari hekim tarafindan verilir. Reflüye bagli öksürük, sabah ve aksam alinan mide koruyuculari ile en geç 2 haftada düzelir. Sigara ve alkolün tüketilmemesinin yani sira reflüye neden olan gidalardan uzak durulmasi gerekir."
Kaynak: AA