Belediyelerin Yapi Ruhsati Verdigi Bina Sayisi Yilin Ilk 6 Ayinda Geçen Yila Göre Yüzde 88,4 Artti

Belediyeler tarafindan yapi ruhsati verilen bina sayisi, bu yilin ocak-haziran döneminde, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 88,4 artis gösterdi.

Türkiye Istatistik Kurumu, Ocak-Haziran 2021 dönemine iliskin "yapi izin istatistikleri"ni açikladi.

Buna göre, yilin ilk 6 ayinda geçen yilin ayni dönemine kiyasla belediyeler tarafindan yapi ruhsati verilen bina sayisi yüzde 88,4, bunlarin yüz ölçümü yüzde 45,3, degeri yüzde 93,7, daire sayisi yüzde 49,8 artti.

Söz konusu dönemde yapi ruhsati verilen binalarin toplam yüz ölçümü 65,4 milyon metrekare oldu. Bunun 38,5 milyon metrekaresi konut, 14,4 milyon metrekaresi konut disi alanlar ve 12,5 milyon metrekaresi ortak kullanim alanlari olarak kayitlara geçti.

Kullanim amacina göre 47,1 milyon metrekareyle en yüksek payi, iki ve daha fazla daireli ikamet amaçli binalar olusturdu. Bunu 4,8 milyon metrekareyle bir daireli ikamet amaçli binalar izledi.

- Izin belgesi verilen yapilarin yüz ölçümü artti

Belediyeler tarafindan verilen yapi kullanma izin belgelerinde ise bina sayisi yilin ilk 6 ayinda, geçen yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 19, yüz ölçümü yüzde 3,3, degeri yüzde 37,7, daire sayisi yüzde 3,4 artis kaydetti.

Söz konusu yapilarin toplam yüz ölçümü 57,1 milyon metrekare olarak hesaplanirken bunun 31,8 milyon metrekaresini konut, 13,6 milyon metrekaresini konut disi alanlar ve 11,7 milyon metrekaresini ortak kullanim alanlari olusturdu.

Kullanim amacina göre 42,3 milyon metrekareyle en yüksek payi iki ve daha fazla daireli ikamet amaçli binalar aldi. Bunu 3 milyon metrekareyle toptan ve perakende ticaret binalari izledi.

Kaynak: AA