Bayburt Üniversitesinden Bayburt Tarihine Isik Tutacak Yeni Bir Eser Daha

Yayimladigi eserlerle Bayburt’un tarihi ve kültürel kimligine büyük katkilar sunan Bayburt Üniversitesi, yayinlarina yeni bir kitap daha ekledi. “Dede Korkut Hikâyeleri’nin Söylem Çözümlemesi ve Kültürel Kimlik Ögeleri” adli eser Bayburt Üniversitesi yayinlari arasindaki yerini aldi.

Bayburt Üniversitesinden Bayburt Tarihine Isik Tutacak Yeni Bir Eser Daha
Bayburt Üniversitesi Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ögretim üyelerinden Dr. Ögr. Üyesi Tugba Akkoyun Koç tarafindan hazirlanan eser, disiplinler arasi bir yöntem olan söylem çözümlemesi ile Dede Korkut Hikâyeleri’nin Dresden nüshasindaki 12 hikâyenin de incelendigi ilk çalisma özelligine sahip.

Yürüttügü uzun ve titiz çalismalar sonucunda böyle bir eseri Bayburt’a ve Bayburt Üniversitesine kazandirmaktan dolayi mutlu oldugunu ifade eden ögretim üyesi Koç, kitabin içerigine yönelik yaptigi açiklamada; “Kitabin birinci kismi söylem çözümlemesine ayrilmistir. Yönteme uygun olarak sözcüklerin seçiminden hareketle kullanildiklari yerlere, tekrarlarina, görmezden gelinis veya öne çikarilislarina, içerik ve zaman açisindan benzer metinlerle kiyaslanislarina yer verilmistir. Sözcükten tümceye, tümceden daha büyük yapilara kadar metin içi baglar kurulmustur. Metin üzerinde arkeolojik arastirma yapmaya benzeyen çalisma metoduyla metindeki anlam tabakalari incelenmistir. Bu vesileyle hemen her hikâyede bulunan üçlü veya dörtlü katmanlarinin farkli bilimlere inceleme alanlari sunacak yapilar oldugu ortaya konmaya çalisilmistir. Sonuçta; Türklerin astronomi, fizyoloji, egitim, saglik, botanik gibi türlü alanlarda bilgilerinin hikâyeler içinde bulunduklari anlasilmistir. Bu nedenle çalismada pek çok bilim alanindan verilere basvurulmustur.

Kitabin ikinci kismini olusturan ’Kültürel Kimlik Ögeleri’nde, söylem çözümlemesinden elde edilen veriler kültürel kodlarin siniflandirilmasinda ve ilgili basliklara örnek verilmesinde kullanilmistir. Kodlar, 900’e yakin baslik altinda toplanmistir. Kültüre ait hemen her basligi içeren bu genel siniflandirmanin yapilmasi ve siniflandirmada Kültürel Muhteva Listesi’nin kullanilmasi anlaminda da çalisma, ilk olma niteligindedir.” dedi.

Ögretim üyesi Koç; “Bu eserin hazirlanmasinda her türlü destegi saglayan, çalismamizin kitaba dönüstürülmesinde tesvikleriyle sürekli bizleri motive eden Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen’e, arastirmalarimiz esnasinda yardimlarini esirgemeyen hocalarima ve kitabin düzenlenmesinde emegi geçen herkese tesekkür ediyorum.” dedi.

Rektör Türkmen ise “Bayburt sözlü halk kültürünün zengin ve güçlü oldugu önemli merkezlerden biridir. Bu eser de bu dogrultuda önemli bir çalismadir. Bu tür zenginliklerimizin yasatilmasi ve gelecek kusaklara aktarilmasi hususunda da bu eser, son derece önemli bir çalismadir.” vurgusunda bulundu.

Üniversite olarak, bölge ve sehir için yapilan arastirmalari bugüne kadar oldugu gibi bugünden sonra da destekleyeceklerini belirten Rektör Türkmen; “Bu kapsamli çalismayi hazirlayan ögretim üyemiz Tugba Akkoyun Koç’a tesekkür ederim. Eserin Dede Korkut diyari Bayburt açisindan önemli bir kazanç olmasini temenni eder, bilim dünyasi için hayirli olmasini dilerim.” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA