Pakistan, Bagimsizliginin 74'Üncü Yilini Kutluyor

Pakistan'da, 14 Agustos 1947'de kazanilan bagimsizligin 74. yili dolayisiyla kutlamalar düzenlendi.

Ulusal basindaki haberlere göre, ülkenin kurucu lideri Muhammed Ali Cinnah tarafindan 74 yil önce ilan edilen bagimsizligin yil dönümünde, baskent Islamabad'da 31, 4 eyalet baskentinde de 21 pare top atisi yapildi.

Karaçi'de Cinnah'in "Mezar-i Kaid" ve Lahor'da Pakistan'in milli sairi Muhammed Ikbal'in "Mezar-i Ikbal" olarak bilinen anit mezarlarinda askeri tören gerçeklestirildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri altinda askeri geçit törenlerinden yürüyüslere kadar çesitli sosyal etkinliklerin düzenlendigi ülkede, sokaklar, cadde ve pazarlar Pakistan bayraginin yesil beyaz renkleriyle donatildi ve isiklandirildi.

Bagimsizlik günü kutlama alanlarina girislerde el dezenfektanlarinin bulundurulmasi, katilimcilarin maske takmasi ve sosyal mesafeye dikkat etmesi zorunlu tutuldu.

Basta Cumhurbaskanligi olmak üzere ülkede resmi ve özel dairelerde bayrak çekme törenleri ve özel programlar tertip edildi.

- Liderlerden mesajlar

Cumhurbaskani Arif Alvi, baskent Islamabad'da yaptigi açiklamada, bugün Pakistan’in bagimsizligi sirasinda ülkenin karsilastigi zorluklarin farkina vardiklarini belirterek, Muhammed Ali Cinnah, Muhammed Ikbal ve diger bagimsizlik hareketi liderlerini rahmetle yad ettigini söyledi.

Basbakan Imran Han ise bagimsizlik günü dolayisiyla paylastigi mesajinda, Afganistan’daki çatismaya deginerek, burada askeri bir çözümün olmadigini vurguladi.

Han, ülkesinin Afganistan’da kalici baris ve istikrar için müzakere edilmis siyasi uzlasiyi desteklemeye devam edecegine dikkati çekerek, Pakistan’in sosyoekonomik gündemini sürdürmek için yurt içinde ve yurt disinda baris istediklerini bildirdi.

Öte yandan Han, Cammu Kesmir'deki kardeslerini de unutmamalari gerektigine isaret ederek, bölge halkinin hakli davasina olan desteklerini sürdüreceklerini vurguladi.

Kaynak: AA