Mus'ta 35 Milyon Yillik Deniz Canlilari Fosili Bulundu

Mus Alparslan Üniversitesi (MSÜ) Afet Yönetim, Arastirma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Iskender Dölek, Mus Ovasi’nda gerçeklestirdikleri arazi çalismalarinda 35 milyon yillik deniz canlilarina ait oldugu degerlendirilen fosillere rastladiklarini ifade etti.

Mus'ta 35 Milyon Yillik Deniz Canlilari Fosili Bulundu
Bulanik ilçesine bagli Akçaarmut köyü yakinlarinda fosillerle ilgili incelemelerde bulunan Dr. Dölek, elde edilen omurgasiz deniz canlilari fosillerini yas, tür ve cins tayini için paleontologlara gönderecek.

“Yas olarak 35 milyon yil öncesine ait olabileceklerini düsünüyoruz”

Afet Yönetim, Arastirma ve Uygulama Merkezi olarak uzun süreden beri devam eden çalismalar sonucunda geçen yil arazide Mollusca fosilleri bulduklarini animsatan Dr. Dölek, omurgasiz deniz canlilari fosilleriyle ilgili haberler çiktiktan sonra bu yil içerisinde Bulanik’ta benzer fosillerin oldugu yönünde bilgi aldiklarini söyledi.

Arazide Mollusca fosilleri beklerken Gastropod ve deniz kestanesi ile farkli türlere ait oldugunu düsündükleri fosillerle karsilastiklarini kaydeden Dr. Dölek, “Bunlarin yas olarak 35 milyon yil öncesine ait olabilecegini düsünüyoruz. Bunlari yaslandirma, tür ve cins tayini için paleontologlara gönderecegiz. Onlardan gelen bilgiler isigi altinda Dogu Anadolu Bölgesinin cografyasini bu yeni veriler isigi altinda tekrar, yeniden belki yorumlayacagiz. Dogu Anadolu Bölgesi cografyasi özelinde Mus’un da paleocografyasi ve paleoiklim kosullari hakkinda yeni verilere, yeni bilgilere sahip olmus olacagiz.” dedi.



“Tropikal bir denizde yasayan canlilar oldugunu düsünüyoruz”

Degerlendirdikleri fosillerin tropikal bir denizde yasayan canlilar oldugunu düsündüklerini belirten Dr. Dölek, “Bu deniz sicak. Yani bugünkü kosullara göre daha sicak tropikal bir deniz. Yüksek sicakliga sahip. Köpek baliklarinin oldugu, mercanlarin bulundugu, Gastropodlarin, deniz kestanelerinin yasadigi bir deniz veya bir ekolojik ortamdan bahsediyoruz.” ifadelerini kullandi.

“Buranin paleocografyasi yeni yorumlarin yapilmasina neden olacaktir”

1600 metre yüksekte fosillere rastlaniliyor olmasinin dogal olarak buranin daha önce deniz oldugu seklinde yorumlanacagini anlatan Dr. Dölek, konusmasini söyle sürdürdü:

“Bizi sasirtan özelliklerden bir tanesi de su olmustur; aci su veya göl ortamindan sicak deniz canlilarina ait fosillere geçis olmasi buranin paleocografyasiyla ilgili belki de yeni yorumlarin yapilmasina neden olacaktir.”
Kaynak: İHA