'Yesil Vatan'in Korunmasina Mehmetçik'ten Büyük Katki

Türk Silahli Kuvvetlerine ait insansiz hava araçlari, orman yanginlariyla mücadele çalismalari kapsaminda 872 saat uçus gerçeklestirdi Yangin bölgelerinde 5 çikarma gemisi, 1 karakol gemisi ile 4 helikopterin yani sira 50 araç ve 600'den fazla personel de 'yesil vatan'in korunmasinda görev aldi Hava Kuvvetleri Komutanligina bagli Göktürk uydulari görüntüleriyle söndürme çalismalarinin yönlendirilmesine katki sagladi.

ANKARA - Türk Silahli Kuvvetlerine ait insansiz hava araçlari orman yanginlariyla mücadele çalismalari kapsaminda 872 saat uçus gerçeklestirdi.

Yurdun güney ve bati bölgelerinde çikan orman yanginlari ile mücadeleye Türk Silahli Kuvvetleri de önemli katki sagladi.

"Yesil vatan"in korunmasinda, ilgili bakanlik ve kurumlarla koordineli çalismalar yürüten Milli Savunma Bakanligi, terörle mücadele operasyonlarindan Mavi Vatan savunmasina kadar birçok görevi basariyla yerine getiren insansiz hava araçlarini (IHA), orman yanginlariyla mücadelede de yogun kullandi.

Söndürme faaliyetleri tamamlanan alanlarda yeniden baslayan yanginlarin mevkileri, devam eden yanginlarin sinirlari ve ilerleme istikametleri hassas koordinat ile anlik olarak ilgili merkezlere bildirilirken, bu faaliyetler kapsaminda IHA'lar bugüne kadar 872 saat uçus gerçeklestirdi.

Bunlarla birlikte yangin bölgelerinde, 5 çikarma gemisi, 1 karakol gemisi ile 4 helikopterin yani sira 50 araç ve 600'den fazla personel görev aldi.

- Göktürk uydularindan anlik görüntü

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli kesif uydulari Göktürk-1 ve Göktürk-2 de Manavgat ve Marmaris'teki orman yanginlarini görüntüledi. Hava Kuvvetleri Komutanligi Kesif Uydu Tabur Komutanligina bagli uydular tarafindan çekilen görüntüler, yanginla mücadele eden bakanliklar ile ilgili kurumlara da gönderildi, görüntülerle çalismalarin yönlendirilmesine katki saglandi.

Bunlarin yani sira Hava Kuvvetleri Komutanligina ait helikopterler, yanginda mahsur kalanlara yönelik kesif ve arama-kurtarma uçuslari gerçeklestirdi.

Deniz Kuvvetleri Komutanligina ait çikarma gemileri de yangin söndürme çalismalarina katki verdi, mahsur kalan yüzlerce kisinin güvenli bölgelere naklini sagladi.

Kara Kuvvetleri Komutanligina bagli unsurlar da valiliklerin talebi üzerine Hatay, Isparta, Denizli ve Izmir'in Urla ilçelerindeki orman yanginlarinin söndürülmesi ve sonrasindaki sogutma çalismalarinda yogun görev aldi.
Kaynak: AA