Çin'de Mahkeme, Kanadalinin Idam Cezasina Karsi Temyiz Talebini Reddetti

Çin’de mahkeme, uyusturucu kaçakçiligi suçlamasiyla idam cezasina çarptirilan Kanada vatandasi Robert Lloyd Schellenberg’in temyiz basvurusunu reddetti.

Çin'de Mahkeme, Kanadalinin Idam Cezasina Karsi Temyiz Talebini Reddetti
Çin ve Kanada arasinda vatandas iadesi kriziyle baglantili gerginlik devam ediyor. Çin’in Liaoning eyaletinde Yüksek Halk Mahkemesi, uyusturucu kaçakçiligi suçlamasiyla idam cezasina çarptirilan Kanada vatandasi Robert Lloyd Schellenberg’in temyiz basvurusunu reddetti. Temyiz talebinin reddedilmesinin ardindan dava, en üst mahkeme olan Çin Yüksek Halk Mahkemesi’ne gönderildi.

Kanada’nin Pekin Büyükelçisi Dominic Barton temyiz talebinin reddine iliskin yaptigi açiklamada, yeniden yargilama sonrasi verilen cezanin "acimasiz, insanlik disi ve keyfi" oldugunu vurgulayarak, "Mahkemenin kararini kiniyor, Çin’e Robert’a merhamet gösterilmesi için çagrida bulunuyoruz" ifadelerini kullandi. Barton söz konusu kararin iki ülke arasinda Huawei’nin sahibi Ren Zhengfei’nin kizi ve sirketin Mali Isler Direktörü Meng Wanzhou’nun da dahil oldugu iade savasi sürerken verilmesinin "tesadüf olmadigini" söyledi.



Schellenberg’in avukati Zhang Dongshuo da durusmada yeni bir kanit sunulmadigi için cezanin artirilmamasi gerektigini belirtti.



1 gün süren durusma sonucunda idam cezasina çarptirildi

Schellenberg, 2014 yilinda gözaltina alinmis, Çin’den Avustralya’ya yaklasik 227 kilogram metamfetamin kaçirmayi planlamakla suçlanmisti. Suçlamalari reddeden ve Çin’e turist olarak geldigini söyleyen Schellenberg, Kasim 2018’de 15 yil hapis cezasina çarptirilmisti. Daha sonra hapis cezasina itiraz eden Schellenberg, 2019’da yeniden yargilanmisti. Daha önce verilen cezanin hafif oldugunu savunan mahkeme, Schellenberg’i 1 gün süren durusma sonucunda idam cezasina çarptirmisti.

Schellenberg’in yeniden yargilanmasina, Huawei Mali Isler Direktörü Meng’in ABD’nin Iran’a yönelik yaptirimlarini delme suçlamasiyla 1 Aralik 2018’de Kanada’nin Vancouver kentinde gözaltina alinmasindan sonra karar verilmisti. Çin ayrica, Kanadali eski diplomat Michael Kovrig ile is adami Michael Spavor’u da "Çin’in ulusal güvenligini tehlikeye atan faaliyetlerde bulundugu" iddiasiyla gözaltina almisti. Gelismelerin ardindan Kanada Çin’i "rehine diplomasisi" yürütmekle suçlamis ancak Pekin, davalarin baglantili olmadigini ve misilleme amaci tasimadigini ifade etmisti.

Kanada ile Çin arasindaki diplomatik kriz, Çin merkezli teknoloji sirketi Huawei’nin CFO’su Meng, ABD’nin Iran’a yönelik yaptirimlari ile ilgili sahtekarlik yaptigi gerekçesiyle 1 Aralik 2018’de Kanada’nin Vancouver Havalimani’nda Meksika’ya uçmak üzereyken tutuklanmisti. Meng’in tutuklanmasinin ardindan Çin, Kanadali eski diplomat Michael Kovrig ile girisimci is insani Michael Spavor’u casusluk yaptiklari iddiasi ile tutuklamisti.

Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü, Kanada’yi, Meng davasinda gerçekleri saklamak ve kamuoyunu yanlis yönlendirerek görevden kaçmakla suçlamisti.
Kaynak: İHA