Türkiye'den Nur-Sultan'da Yapilan Suriye Konulu Yüksek Düzeyli Toplanti Hakkinda Açiklama

Disisleri Bakanligi, 7-8 Temmuz'da Nur-Sultan’da yapilan Suriye Konulu Yüksek Düzeyli Toplanti hakkinda yazili açiklama yayimladi.

Türkiye'den Nur-Sultan'da Yapilan Suriye Konulu Yüksek Düzeyli Toplanti Hakkinda Açiklama
Açiklamada, Astana formatindaki Suriye konulu yüksek düzeyli toplantilarin 16'ncisinin 7-8 Temmuz'da Nur-Sultan’da düzenlendigi belirtildi.

Yapilan görüsmelerde Suriye’deki insani durum ve yardimlar, Anayasa Komitesi ve siyasi süreç, Idlib'deki son durum ile Firat’in dogusundaki ayrilikçi olusum basta olmak üzere terörizmle mücadele konusunun etraflica ele alindigi kaydedildi.

Görüsmelerde taraflarin Suriye’ye insani yardimlarin artirilmasi geregini vurgulayarak, bu dogrultuda uluslararasi toplum ve Birlesmis Milletler'e (BM) çagrida bulundugu kaydedilen açiklamada, "Taraflar, Suriye ihtilafina BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayili karari uyarinca siyasi bir çözüm bulunmasi geregini vurgulayarak siyasi sürecin ilerletilmesine bagliliklarini teyit etmislerdir. Bu çerçevede, Anayasa Komitesi’nin altinci turunun gerçeklestirilmesi ve Komite çalismalarinda Usul Kurallari ve Temel Çalisma Ilkeleri’ne uyulmasinin öneminin altini çizmislerdir." ifadesi kullanildi.

Açiklamada, görüsmelerde Suriye’nin toprak bütünlügü ve siyasi birligine kasteden ayrilikçi gündemlerin reddedildigi belirtilirken, sunlar kaydedildi:

"Terörle mücadele bahanesiyle hayata geçirilmeye çalisilan gayrimesru öz yönetim girisimlerinin kabul edilemez niteligi vurgulanmistir. Sivillere ve son dönemde sivil tesislere yapilan saldirilar kinanmistir. Bu çerçevede, tarafimizdan, PKK/YPG'nin Afrin'de 12 Haziran’da BM destekli bir hastaneye yaptigi terör saldirisi dikkate getirilmek suretiyle, saldirinin yapildigi bölgelerin ilgili mutabakatlar uyarinca terörden arindirilmasi yönündeki beklentimiz yinelenmistir."

Açiklamada, görüsmelerde Idlib’de sahada sükunetin korunmasina yönelik bagliligin teyit edildigi ve son dönemde artan ateskes ihlallerinin bir an evvel son bulmasi gerektigi kaydedildi.

Toplanti vesilesiyle, Astana Süreci çerçevesinde kurulmus bulunan Zorla Alikonan/Kaçirilan Kisilerin Serbest Birakilmasi, Cenazelerin Takasi ve Kayip Sahislarin Akibetinin Tespitine Iliskin Çalisma Grubunun da bir araya geldiginin aktarildigi açiklamada, "Bu toplantida, Çalisma Grubu tarafindan besinci proje çerçevesinde, alikonan bazi kisilerin 2 Temmuz’da basarili sekilde karsilikli olarak serbest birakilmasindan duyulan memnuniyet ifade edilmis, çalismalarin ve is birliginin sürmesi hususunda mutabik kalinmistir." bilgisi verildi.

Kaynak: AA