Türkiye'deki Tel Abyadlilar, 8 Yil Sonra Ilk Defa Kurban Bayrami Için Ülkelerine Ziyarete Gidiyor

Akçakale Gümrük Kapisi'nin karsisindaki Tel Abyad sinir kapisindan 18 Temmuz'a kadar 12 bin Suriye vatandasinin ülkelerine geçmesi bekleniyor.

Türkiye'deki Tel Abyadlilar, 8 Yil Sonra Ilk Defa Kurban Bayrami Için Ülkelerine Ziyarete Gidiyor
Türkiye'de yasayan Suriye vatandaslari, yaklasan Kurban Bayrami dolayisiyla Baris Pinari Harekati'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerini ziyaret etmeye basladi.

Güvenli ortamin saglandigi Tel Abyad ve Rasulayn'a Kurban Bayrami için 8 yil aradan sonra ilk defa ziyaretler açildi.

Suriyelilerin dün baslayan geçisleri 18 Temmuz'a kadar sürecek. Akçakale Gümrük Kapisi'nin karsisindaki Tel Abyad sinir kapisindan 12 bin Suriye vatandasinin ülkelerine geçmesi bekleniyor.

Tel Abyad Sinir Kapisi Müdürü Fayiz Kati, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Dünden itibaren Kurban Bayrami'ni Suriye'de geçirmek isteyen halkimizi karsilamaya basladik. Su ana kadar giris yapanlarin sayisi bini buldu. Her gün bin ziyaretçi karsilamanin planini yaptik." dedi.

Sinir kapisindan yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi saglik tedbirlerinin alindigini belirten Kati, ziyaretçileri gümrük kapisindan garajda bulunan dolmuslara kadar tasimak için ücretsiz araçlar tahsis edildigini söyledi.

Kati, Kurban Bayramini ülkelerinde akrabalariyla geçirecek olan Suriyelilerin Türkiye'ye dönüs islemlerinin ise 26 Temmuz'dan 31 Aralik'a kadar devam edecegini aktardi.

Yaklasik 8 yildir Tel Abyad'i görmeyen 65 yasindaki Sara Misto, Tel Abyad ilçesine bagli Hirbit Riz köyündeki sevdiklerine kavusacagi için mutlu oldugunu söyledi.

Bir buçuk yildir ailesini göremeyen Tel Abyadli Hüseyin Yasin de ziyaretler için randevu linki açilir açilmaz randevu kaydi olusturdugunu belirtti.

Yasin, " Ailemle bulusarak sila hasretini giderecegim. Çok heyecanli ve mutluyum. Hem Türk hem Suriye sinir kapisindan sorunsuz seklide geçiyoruz. Kolayliklar saglaniyor." diye konustu.

Muhammed Ahmet ise 2012'den beri memleketini ziyaret edemedigini kaydetti.

Sanliurfa'nin Akçakale ilçesinde bir kizinin dünyaya geldigini dile getiren Ahmet," Kizim ilk defa vatanini ziyaret edecek. Dedesi ve ninesiyle kavusacak." dedi.

Ahmet, Türkiye'nin ve Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) düzenledigi Baris Pinari Harekati sayesinde Tel Abyad’in terör gruplarindan kurtarildigini, bayram ziyaretleri artik mümkün oldugunu vurguladi.

Ahmet, Türk hükümeti ve SMO'ya bu imkani sagladiklari için minnettar oldugunu dile getirdi.

Tel Abyad ve Rasulayn, Türk Silahli Kuvvetlerinin baslattigi ve SMO'nun destek verdigi Baris Pinari Harekati'yla Ekim 2019'da terör örgütü YPG/PKK'dan arindirilmisti.

Kaynak: AA