Rus Yetkililer, Taliban Heyeti Ile Moskova'da Görüstü

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov ile Taliban heyeti baskent Moskova'da görüstü.

Rusya Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamaya göre, Taliban heyeti Moskova'da temaslarda bulundu.

Afganistan'daki durumun ele alindigi görüsmede, Rus tarafi, Afganistan'in dogusundaki bölgelerde gerginligin artmasindan endiseli oldugunu dile getirdi, Taliban'i bu gerginligin ülke disina yayilmasini engellemeye çagirdi.

Görüsmede, Taliban heyeti, Orta Asya ülkelerinin sinirlarini ihlal etmeme ve Afganistan'daki yabanci diplomatik misyon temsilciliklerin güvenligini garanti etme taahhüdünde bulundu ve ülkedeki etnik gruplarin çikarlari dikkate alinarak müzakere yoluyla sürdürülebilir barisin saglanmasindan yana ve insan haklarina saygi göstermeye hazir oldugunu teyit etti.

Ayrica, Taliban, Afganistan'da DEAS terör örgütü ile mücadele etme ve iç savas sonrasi uyusturucu üretimini ortadan kaldirma konusunda kararli oldugunu vurguladi.

- ABD'nin ülkeden çekilmesi ve Afganlar arasi görüsmeler

ABD, 29 Subat 2020'de Taliban ile Doha'da baris anlasmasi imzaladi ve Taliban'a tüm yabanci güçlerin 1 Mayis 2021'e kadar çekilecegi sözünü verdi.

Taliban'in taahhütleri arasinda, El Kaide ve diger militan gruplarin kontrolleri altindaki bölgede faaliyet göstermesine izin vermemek ve ulusal baris görüsmelerine devam etmek bulunuyordu.

ABD Baskani Joe Biden, 14 Nisan'da Afganistan'da kalan 2 bin 500 ABD askerinin tamaminin 11 Eylül'e kadar geri çekilecegini duyururken Taliban ABD'yi Doha Anlasmasi'ni çignemekle suçluyor.

Eylül 2020'de Doha'da baslayan Afganlar arasi yüz yüze görüsmelerde ise henüz önemli bir ilerleme saglanamadi.

Afganistan'da baris süreci belirsizligini korurken güvenlik güçleri ile Taliban arasindaki siddetli çatismalar devam ediyor.

Taliban, haziran ayinin son haftasinda baslattigi saldirilarda Özbekistan ve Tacikistan sinirindaki ilçelerin tamamina yakinini ele geçirdi. Özbekistan'a açilan en önemli ticaret güzergahi olan Hayratan Sinir Kapisi'ni iki yönden kusatan Taliban, güneybatida ise Gazni vilayetine yogunlasti.

Taliban; Badahsan, Tahar, Gazni, Herat ve Badgis vilayetlerinde siddetli saldirilarla baskisini artirdi.

Kaynak: AA