Müsilaj Arastirma Komisyonu Baskani Ve AK Parti Istanbul Milletvekili Mustafa Demir Açiklamasi

Müsilaj Arastirma Komisyonu Baskani ve AK Parti Istanbul Milletvekili Mustafa Demir, “Çevre ve Sehircilik Bakanligi ilgili birimleri, Genel Müdürlükleri, Tarim ve Orman Bakanligi ilgili birimleri, Su Ürünleri, Marmara Denizi ile ilgili çalisan birimleri, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri, konuyla ilgili sektör temsilcilerini dinleyecegiz” dedi.

Demir, TBMM’de basin toplantisi düzenleyerek, Müsilaj Arastirma Komisyonu’nun çalismasi hakkinda bilgi verdi. Demir, Marmara Denizi’nde müsilaj problemi yasandigini belirterek, tüm parti gruplarinin ortak önerisiyle Müsilaj Arastirma Komisyonu’nun olusturuldugunu belirtti.

Demir, komisyonun çalismalarina Baskanlik Divani olusturulmasiyla basladigini kaydederek, hedefin Marmara Denizi olmak üzere diger denizleri de göz önünde bulundurarak müsilajin sebeplerini ve çözüm önerilerini arastiracagini ifade etti.

Demir, "Bugün yapilan tüm parti gruplarinin temsilcilerin oldugu toplantida, konuyla ilgili üniversitedeki bilim insanlarinin, sivil toplum kuruluslarinin, kamu hizmeti veren meslek örgütü temsilcileri, yerel yönetimlerin temsilcileri özellikle Marmara ve çevresinde bulunan illerin yerel yönetimlerdeki Belediye Baskanlari ve onlarin önerecegi sivil toplum kuruluslari ile ilgili çalisma yapildi. Bu süreçte dinleyecegimiz, önerilerini alacagimiz arkadaslarimizi toparladik. Meclis tatile girdiginde müsilaj önemi sebebiyle aldigimiz karar dogrultusunda Müsilaj Komisyonu tatil yapmadan çalisacak. Sayin Cumhurbaskanimiz talimatiyla Çevre ve Sehircilik Bakanligimizin çalismalarini yerinde izleyecegiz, onlarin tespitini yapacagiz. Dinlemek için davet ettiklerimiz arasinda; Çevre ve Sehircilik Bakanligi ilgili birimleri, Genel Müdürlükleri, Tarim ve Orman Bakanligi ilgili birimleri, Su Ürünleri, Marmara Denizi ile ilgili çalisan birimleri, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri, konuyla ilgili sektör temsilcilerini dinleyecegiz” dedi.

Karadeniz ve Ege’ye de gidilip gidilmeyecegine iliskin olarak sorulan soruya Demir, “Marmara duragan kapali bir deniz. Karadeniz’e kiyisi bulunan ülkelerden özellikle Tuna Nehri’nin atiklarinin Karadeniz’e birakilmasi, kirliligin üst akintiyla Marmara’ya gelmesi, Marmara’nin kirliligi açisindan önem arz ediyor. Konulardan birisi de Karadeniz, Karadeniz çevresi, bununla ilgili bilim insanlarinin tespitleri, önerilerini alacagiz. Ege Denizi’nde de Izmir Körfezi’nde planktonlarin patlamasiyla olusmus müsilaj belirtileri vardi. Onunla ilgili bilim insanlarinin önerilerini alacagiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA