Muhtarin 'Tarih' Feryadi

Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bagli Tavlusun Mahallesi’ndeki tarihi yapilarin vatandaslar tarafindan tahrip edilmesinden rahatsiz olan mahalle muhtari Mehmet Yilmaz, tarihi alanlarin korunma altina alinmasini istediklerini söyleyerek, “Vatandaslar sit alanlarina kaçak yapilar yapiyor” dedi.

Muhtarin 'Tarih' Feryadi
Tarihi dokusu oldukça zengin olan Tavlusun Mahallesi’nde bulunan camiler ve kiliseler, defineciler tarafindan kazilarak tahrip ediliyor. Diger yandan sit alani olarak ilan edilen bölgelerin de vatandaslar tarafindan çitlerle çevrilerek içerisine kaçak yapilarin insa edildigini söyleyen Tavlusun Mahalle Muhtari Mehmet Yilmaz, bölgenin turizme kazandirilmasi için yetkililerin harekete geçmesi gerektigini belirtti.

Bölgede daha önceden 3 medeniyetin yasadigini ve o zamandan kalan birçok eserin tahrip edildigini söyleyen Tavlusun Mahalle Muhtari Mehmet Yilmaz, “Yaklasik 17 yildir burada yasiyorum. Bu bölge 3 medeniyetin birlikte yasamis oldugu bir bölge. Ermeni Kilisesi, Müslümanlarin yasamis oldugunu gösteren camimiz ve Rum Kilisemiz bulunmakta. Ayrica tarihi doku o dönemden bu zamana kadar büyük hasarlar gördü. Vatandaslar burada define adi altinda veya kepçelerle çesmelerimize, kemerlerimize, kiliselerimize, camilerimize hiç acimadan bahçe adi altindan yerler açarak, kendilerine bag yapmaktalar. Bunlar Çevre ve Sehircilik Müdürlügümüzün aslinda sit alani olan bir bölge, fakat Çevre ve Sehircilik Müdürlügümüz tarafindan takibi yapiliyor. Ancak vatandas buralarda bahçe adi altinda bir seyler yapip, buralara kaçak evler yapmaktalar. Içerisinde neler olup olmadigini biz takip edemiyoruz. Herhangi bir ihbar durumunda kolluk kuvvetleri tarafindan burasi kontrol ediliyor ama bunu önleyemez duruma geldik. Bu tarihi yapilara zarar vermelerin son bulmasini istiyoruz” dedi.

Yilmaz, yetkili kurumlarin buradaki sit alani isgali için harekete geçmelerini beklediklerini söyleyerek, “Daha önce de farkli kurumlarimiza taleplerde bulundum. Toplantilarimizda dile getirdim. Buranin 1700’lü yillara ait oldugunu, tarihi dokunun zarar gördügünü ve bu bölgenin ilgili kurumlar tarafindan koruma altina alinmasini bekliyoruz. Diger taraftan vatandaslarin artik buralari isgal etmelerini, 15 bin dönümlük yerleri tel örgülerle çevirmelerini ve bu tarihi yerlere zarar vermelerini istemiyoruz. Gerekli kurumlarin bu konuda gereken ne ise yapmalarini bekliyoruz. Bölgemiz tarihi bakimdan çok degerli bir yere sahip. Buralarin turizme kazandirilmasini ve buralarda dogal milli parklar olusturulmasini, yürüyüs alanlarinin yapilmasini istiyoruz. Ancak bu konuda ilgili kurumlardan hiç gelen birisi olmadigini gördük. Dogal gaz ve kanalizasyon istedigimizde burasi doga ve tarihi sit alani denilmekte ama vatandaslarin buralara olan müdahalelerinde herhangi bir varlik göstermemektedir. Bunun müdahalesini bekliyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA