Mersin'in Alt Yapi Projeleri Için 39.3 Milyon Euroluk Hibe Destegi

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, Ankara’da imzalanan ’Ilbank & MESKI Genel Müdürlügü Alt Finansman Anlasmasi’ ile 3 proje için İçel’de 39.3 milyon euroluk kaynak aktarilacagini belirterek, "İçelimize hayirli ugurlu olsun” dedi.

Mersin'in Alt Yapi Projeleri Için 39.3 Milyon Euroluk Hibe Destegi
İçel Büyüksehir Belediye Meclisinin 2021 Yili Temmuz Ayi Olagan Toplantisinin 1. Birlesimi, Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer baskanliginda Kongre ve Sergi Sarayinda gerçeklestirildi.

Su faturasi borçlari yapilandiriliyor

Baskan Seçer, toplantida yaptigi konusmada, 9 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazetede yayimlanan 7326 sayili ‘Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Iliskin Kanun’un yürürlüge girdigini hatirlatti. Bu düzenlemede, 30 Nisan 2021 tarihinden önceki su ve atiksu gecikme zamlari ve faizleri yerine, YI-ÜFE (Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi) oraninda güncelleme yapilacagini belirten Seçer, “Yapilandirmadan faydalanmak isteyen aboneler için kosullar su sekilde; birinci ödeme sekli pesin ödeme, gecikme tutari üzerinden yüzde 90 indirim saglanacak. Ikinci ödeme sekli 6, 9, 12 ve 18 taksitli ödemelerde taksit oranina göre belirlenmis olan indirim katsayisi ile yapilandirma gerçeklestirilecek. Yapilandirmadan faydalanmak isteyen aboneler, en geç 31 Agustos 2021 tarihine kadar MESKI Genel Müdürlügü subeleri, ’E-Devlet’ veya ’meski.gov.tr’ üzerinden basvuru yapabilecekler. Dün lansmanini yaptigimiz ’Teksin’ üzerinden de MESKI’nin bu hizmetlerinden abonelerimizin faydalanma imkani var” diye konustu.

Büyüksehir, Yenice’nin yani sira 6 yeni LGS kursu açiyor

Baskan Seçer, üniversiteye hazirlik için binlerce ögrencinin egitim aldigi Egitim ve Ögretimi Destekleme Kurs Merkezlerinin kapsamini genislettiklerini, lise sinavlarina hazirlanan ögrencilerin de pilot uygulama yeri olan Yenice’nin yani sira diger ilçelerde açilacak kurs merkezlerinden yararlanabileceklerini duyurdu. Seçer, ön kayit basvuru tarihlerinin uzatildigini belirterek, “Yaklasik YKS’ye girecek 4 bin İçelli çocugumuz bu merkezlerimizden bu yil faydalandi. Buna ilave olarak da LGS sinavina yönelik hizmet vermeye önümüzdeki yil baslayacagiz. Bunun ilk pilot çalismasini Yenice’de baslatmistik. Simdi Yenice’den sonra Tarsus, Anamur, Bozyazi, Aydincik, Mut ve Gülnar’da da kurslar baslayacak. YKS desteklerimizin yaninda LGS’ye girecek olan çocuklarimiz da bu merkezlerimizden yararlanabilecekler. Ön kayit basvuru tarihleri 20 Temmuz 2021’den 6 Agustos 2021 tarihine kadar uzatildi. Buradan ögrencilerimize ve velilerimize duyurulur” ifadelerini kullandi.

“MERCI Ögrenci Danismanlik Merkezi çocuklarimizin ve ailelerinin hizmetinde”

Seçer, Sosyal Hizmetler Dairesine bagli MERCI Ögrenci Danismanlik Merkezinden ögrencilerin ve velilerin destek alabilecegini ifade ederek, “LGS sinav sonuçlari belli oldu. Bu çocuklarimizin tercihlerini yapmalari için danismanlik hizmeti veren MERCI Ögrenci Danismanlik Merkezi, yine çocuklarimizin ve ailelerinin hizmetinde, onlara destek veriyorlar. Buradan ögrencilerimiz ve velileri, lise tercihleriyle ilgili merak ettikleri tüm bilgileri bu hafta sonu da dahil 16 Temmuz’a kadar MERCI’de görevli rehber ögretmenlerine danisabilirler” seklinde konustu.

Büyüksehir Belediyesinin spor ve kültür-sanat yaz kurslari basliyor

Pandemi nedeniyle ara verilen spor ve kültür-sanat kurslarinin yeniden baslayacagini kaydeden Baskan Seçer, “Ücretsiz olarak sagladigimiz bu hizmetleri tekrar baslatiyoruz. Kültür ve Sosyal Isler Dairemizin öncülügünde tiyatro alaninda oyunculuk ve diksiyon, konservatuar alaninda ise ses egitimi, baglama, ud, keman, kanun, ritim, gitar ve piyano ile halk oyunlari, resim alanlarinda kurslarimizi bu yaz verecegiz. Kurslarda pandemi önlemlerine azami özen gösterecegiz ve gerekli tüm önlemleri alacagiz. Bu kapsamda dersler en fazla 8 kisi olacak biçimde verilecek. Kurslar 26 Temmuz’da baslayip 30 Eylül’de son bulacak. Kurslardan yararlanmak isteyen çocuklarimiz 9 Temmuz’a kadar sosyal medya hesaplarimiz üzerindeki telefonlara ya da ’Teksin’e basvurabilirler. Teksin’in bir özelligi daha çikmis oldu, lansmanini yeni yaptigimiz için reklamini da yapmaya gayret ediyoruz” dedi.

“İçel spor dolu, İçelliler saglikli ve mutlu”

Baskan Seçer, 5 Temmuz’da spor kurslarinin yeniden basladigini hatirlatarak, “‘İçel spor dolu, İçelliler saglikli ve mutlu’ sloganiyla toplam 27 bransta yeniden basladi.

Bunlar aticilik, atletizm, badminton, basketbol, bisiklet, bocce, jimnastik, eskrim, fitness, futbol, geleneksel okçuluk, güres, hentbol, izcilik, judo, karate, kürek, masa tenisi, okçuluk, optimist, oryantiring, su topu, tekvando, tenis, voleybol, yelken ve yüzme. Bu branslarda verilecek kurslardan 7’den 70’e tüm vatandaslarimiz ücretsiz olarak faydalanabilecek” diye konustu.

3 büyük proje için imzalar atildi

Baskan Seçer, geçtigimiz günlerde Ankara’da imzalanan “Ilbank & MESKI Genel Müdürlügü Alt Finansman Anlasmasi”ni degerlendirerek, ’Mezitli Içmesuyu Projesi’, ’Erdemli ilçesi Tömük ve Arpaçbahsis Mahalleleri Kanalizasyon Sebekesi, Atiksu Aritma Tesisi ve Derin Deniz Desarji Projeleri’ ile ’Akdeniz ilçesi Toroslar, Kazanli ve Homurlu Mahalleleri Kanalizasyon Sebekesi’ olmak üzere 3 önemli proje için yapilan protokolü imzaladiklarini animsatti. Seçer, söyle devam etti; "Bu projelerin birincisi Mezitli’yi ilgilendiriyor. Deniz, Hürriyet, Tece, Seymenli, Cumhuriyet, Istiklal, Esenbaglar, Anayurt, Eski Mezitli, Viransehir, Merkez, Sahin Tepesi, Davultepe, 75. Yil, Akdeniz, Çamlica, Kuyuluk, Çankaya, Kale, Menderes, Yeni Mahalle, Fatih ve Atatürk mahallelerinin yararlanacagi ’Mezitli Içme Suyu Projesi’nin hayata geçirilmesi için Avrupa Birligi’nin Türkiye’deki mülteciler için Mali Yardim Programi (FRITT II) kapsaminda ki, burada bir parantez açmak istiyorum. Keske Suriye’de bu çatisma ortami olmasaydi, insanlar orada ölmeseydi, o kirli savas orada olmasaydi, insanlar yerinden yurdundan olmasaydi, o insanlar burada gurbet ellerde degil vataninda, kendi topraklarinda huzur, baris, refah içerisinde yasasaydi da Avrupalilarin bize sundugu bu sus payindan faydalanmamis olsaydik. FRITT II kapsaminda Avrupa Birligi kaynaklarindan Fransiz Kalkinma Ajansi araciligiyla temin edilen 17.17 milyon avro hibe kapsaminda yapim isinin yürütülmesi için Iller Bankasi ile MESKI Genel Müdürlügü arasinda ’Alt Finansman Anlasmasi’ni imzaladik. Yillardir süregelen ki, burasi daha çok önemli bir bölge, en önemli altyapi sorunlarina çözüm üretmek için de FRITT II kapsaminda Fransiz Kalkinma Ajansi araciligiyla temin edilen Tömük-Arpaçbahsis Kanalizasyon Atiksu Aritma Tesisi Derin Deniz Desarji Projesi için 15 milyon avro kredi ve yine Toroslar, Kazanli ve Homurlu Mahalleleri Kanalizasyon Sebekesi Projesi için 7 milyon avro hibe destegiyle Iller Bankasinin koordinesinde gerçeklestirilecek olan projelerin hayata geçirilmesinde en önemli asama olan ’Ilbank & MESKI Genel Müdürlügü Alt Finansman Anlasmasi’na imzayi koyduk. Böylece projeler için toplam 39.3 milyon avro kaynak aktarilacak. İçelimize hayirli ugurlu olsun diyorum."
Kaynak: İHA