Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Korukluoglu Açiklamasi 'Agustosta Vakalarin Yüzde 80'I Delta Varyanti Olacak'

Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gülay Korukluoglu, agustos ayinda vakalarin yüzde 80'inin delta varyanti olacagini belirtti.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tip Fakültesinin çevrim içi düzenledigi "Kovid-19 Güncelleme; Asilar, Mutasyonlar ve Delta Varyanti" baslikla programa katilan Korukluoglu, "Ülkemizde Sars-Cov-2 Varyant Sürveyan Çalismalari" isimli sunum yapti.

Henüz delta varyanti vakalariyla ilgili net sayi veremeyecegini belirten Korukluoglu, delta varyantinin orijin virüsten yüzde 60, Ingiltere varyantindan yüzde 50 daha bulasici olduguna dikkati çekti.

Prof. Dr. Korukluoglu, delta varyantinin hizli yayilmasinin beklenmedik bir sey olmayacagini ifade ederek "Benim açimdan önemli olan ise bunun ne kadar yatakta tedaviye ya da ölüm oranina sebep olabilecegidir. Bildigim delta vakalarda kötü bir geri bildirim yok. Pozitiflik oranlari ülkemizde hala düsük. Ingiltere'de de vaka sayilari artiyor ama hastanelerdeki doluluk oranlari düsüyor. Bizim açimizdan en önemli sey budur, asidan bekledigim en büyük fayda da bu olacaktir." degerlendirmesinde bulundu.

"Suna inaniyorum ki, delta varyanti agustos ayi içerisinde vakalarin yüzde 80'ini kapsayacak." ifadesini kullanan Korukluoglu, asilanmanin yaninda hijyen kurallarina dikkat edilmesi gerektigini vurguladi.

Korukluoglu, Israil'in asilamanin en iyi yapildigi ülkelerden biri oldugunu ama delta varyantinin artmaya baslamasinin en önemli nedeninin, maske kuralini iptal etmeleri oldugunu, o yüzden maske kuralini geri getirdiklerini vurguladi.

Kaynak: AA