Kesmir'de Direnisçi Oldugundan Süphelenilen 6 Kisi Hindistan Ordusu Tarafindan Öldürüldü

Kesmir'de Hindistan hükümet güçleri tarafindan düzenlenen bir dizi operasyonda direnisçi oldugundan süphelenilen alti kisi öldürüldü.

Hindistan ordusu, bugün erken saatlerde Kesmir'in güneyindeki Pulwama ve Kulgam bölgelerinde Hint askerleriyle iki ayri silahli çatismada direnisçi oldugu süphesiyle dört kisinin öldürüldügünü duyurdu. Çatisma bölgelerinde iki tüfek ve iki tabanca ele geçirildigi belirtildi.

Polis yetkililerinin yaptigi açiklamada da dün kuzeybati Handwara bölgesinde direnisçilerin üst düzey yetkililerinden Mehraj-ud-din Halwai'nin askeri güçler tarafindan ele geçirildigi ve Halwai'nin askerleri bir siginaga götürmesinin ardindan çatismada öldürüldügü bilgisi yer aldi.

Açiklamada, Halwai'nin siginakta "gizli olan AK-47 tüfegini aldigi, arama ekibine ayrim gözetmeksizin ates açmaya basladigi ve bunun karsilikli çatismaya yol açtigi" bilgisine yer verildi. Polis, Halwai'nin birkaç polis ve bölge yetkilisini öldürmekten arandigini söyledi.

Hindistan ordusu, dün ayrica Pakistan kontrolündeki bölgeden Kesmir'in Hindistan tarafina sizan bir süphelinin daha öldürüldügünü bildirdi.

Bu, iki ülkenin sinir bölgesindeki gerginligi azaltan 2003 ateskes anlasmasini yeniden onayladigi 25 Subat'tan bu yana kayitlara geçen ilk olay oldu.

- Kesmir meselesi

Ingiltere, 1947'de sömürge olarak yönettigi Hindistan'dan çekildi. O dönemde prenslik olan Kesmir, bagimsizliklarini yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birlesme konusunda tercihle karsi karsiya kaldi.

Nüfusunun yüzde 90'i Müslüman Kesmir halki, 1947'de Pakistan'a katilmaktan yana tavir alsa da dönemin prensi Hindistan ile birlesmeye karar verdi.

Karara Müslüman Kesmir halki karsi çikti. Pakistan ve Hindistan'in bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savasti. Iki ülke arasinda yine ayni nedenle 1965 ve 1999'da savas çikti.

Savaslarin sonunda geçici ateskesle Kesmir’in yüzde 45'i Hindistan'in, yüzde 35'i Pakistan'in kontrolünde kaldi. Bölgenin dogusundaki yüzde 20'lik kisim da Çin'in hakimiyetine verildi.

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldigi kararlarla Kesmir’in askerden arindirilmasini ve geleceginin halk oylamasiyla belirlenmesini öngörüyor.

Hindistan halk oylamasina karsi tutum benimserken Pakistan, BMGK kararlarinin uygulanmasini istiyor.

Kaynak: AA