Kastamonu'da Düzenlenen UMKE Tatbikatinda Mahsur Kalanlarin Kurtarilmasi Canlandirildi

Kastamonu'nun Abana ilçesinde 9. Bölge UMKE Egitim ve Tatbikat Kampi yapildi.



Haci Veli Kayaliklari bölgesinde düzenlenen tatbikatta Ankara, Kastamonu, Çankiri, Çorum, Yozgat, Kirikkale ve Kirsehir'den 140 UMKE personeli ile TGSG 96 Inebolu Bot Komutanligi, Sahil Güvenlik Bati Karadeniz Grup Komutanligi, DEGAK-3 Timi, Kastamonu Jandarma iz takip ve Jandarma Arama Kurtarma Timi, Abana Belediyesi Itfaiyesi ile Kastamonu Kizilay ekibi görev aldi.

Tatbikatta senaryo geregi 112 Acil Çagri Merkezi'ne kayaliklardan düsen bir otomobilde mahsur kalan kisi bilgisi ulasti.

Bölgeye yönlendirilen ekipler, halatlar yardimiyla otomobile ulasarak yaraliyi bulundugu yerden kurtardi.

Daha sonra bir evin yikildigi ve içinde mahsur kalanlarin oldugu ihbari üzerine ekipler, enkazdan yaralilari çikardi.

Kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer (KBRN) süpheli tankin yaninda mahsur kalan kisiye de özel kiyafetli UMKE personelince müdahale edildi.

Tatbikatta, su ürünleri teknesinde meydana gelen is kazasi sonucu bir kisinin bacaginin koptugu bilgisi gelen ekipler, yaralinin kurtarilmasi için Sahil Güvenlik Komutanligina ait helikopterden yardim istedi.

Helikopterden halat yardimiyla uzatilan sedyeye konulan yarali, yine halat yardimiyla helikoptere alindi.

Bogulma olayina da müdahale eden ekipler, tatbikati basariyla tamamladi.

Kastamonu Valisi Avni Çakir, tatbikatin sonunda gazetecilere yaptigi açiklamada, tatbikatin 3 gün sürdügünü söyledi.

Tatbikata katilanlara seslenen Çakir, söyle konustu:

"Egitim çalismanizi da muhtesem bir tatbikatla sonlandirdiniz. UMKE, AFAD ve JAK timlerimiz, arama kurtarma faaliyetlerinde bir babanin evlatlari gibi birbirlerine kenetlenmis sekilde müthis bir uyumla hem ilimizde hem ülkemizde hem dünyada bize ihtiyaç duyan topaklarda müthis bir basari hikayesi yaziyorsunuz. Her zaman için diri kalmak, olaylara zamaninda efektif sekilde müdahale etmek için kendimizi diri tutmamiz lazim. Bu anlamda yapilan bu tatbikatlar çok önemli. Yürekten tesekkür ediyorum emegi geçenlere. Sizlerin yapmis oldugunuz isin karsiligi anca yüreklerimizde kocaman kocaman size göndermis oldugumuz sevgiler ve dualardir."

Kaynak: AA