Finlandiya Disisleri Bakani Haavisto, Bakan Çavusoglu'yla Ortak Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'Afganistan'daki hizli degisiklikler yeni bir mülteci akinini tetikleyebilir' 'Iki ülke arasinda mümkün oldugunca hizli ve güvenli sekilde turistlerin seyahat etmelerini saglamaya çalisiyoruz'.

Finlandiya Disisleri Bakani Pekka Haavisto, Afganistan'daki hizli degisikliklerin yeni bir mülteci akinini tetikleyebilecegini söyledi.

Haavisto ile Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, görüsmelerinin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Mevkidasi Çavusoglu'nu Helsinki'de agirlamaktan onur duydugunu ifade eden Haavisto, uluslararasi toplantilarda görüsüyor olsalar da yüz yüze ikili toplantilar yapmaktan memnun oldugunu belirtti.

Haavisto, görüsmelerde farkli konulara deginme firsati bulduklarini ifade ederek, Finlandiya-Türkiye iliskileri, Avrupa Birligi (AB)-Türkiye iliskileri, Afganistan'daki ve Afrika'daki durum ve Dogu Akdeniz'deki konular olmak üzere birçok uluslararasi meseleyi konustuklarini aktardi.

Bakan Çavusoglu'na, bir sonraki toplantiyi Türkiye'de yapma sözü verdigini kaydeden Haavisto, böylece kapsamli görüsmeleri sürdürebileceklerini vurguladi.

Haavisto, göç egilimlerini de ele aldiklarini ifade ederek, Litvanya ile Belarus arasindaki sinirda düzensiz göç durumunun olustugunu dile getirdi.

"Dogu Akdeniz ve Kibris sorununun çözümüne iliskin olarak olumlu ve istikrarli gelismeleri çok yakin zamanda görmeyi umuyoruz." diyen Haavisto, insan haklarini ilgilendiren konulari da ele aldiklarinin altini çizdi.

Haavisto, AB-Türkiye iliskilerinin nasil bir ilerleme katettigine ve Belarus üzerinden Türkiye'ye bir göç dalgasi yasanip yasanmayacagina dair soruyu söyle yanitladi:

"Bahsettiginiz AB raporunda, Türkiye-AB iliskileri 'en düsük seviyede' seklinde degerlendirildi. Geçen yil Dogu Akdeniz'de Türkiye ile AB devletleri arasinda bazi gerginlikler yasandigini görüyoruz. 2021 yilinda ise iliskilerde net bir ilerleme gelisti. Ankara'ya bazi ziyaretlerde bulunuldu ve diyalog devam ediyor."

Haavisto, Türkiye ve Finlandiya'nin göç gibi ortak bir sorunu oldugunu belirterek, Suriyeliler ve Afganistan'dan gelecek olasi bir göç dalgasina karsi iki ülkenin is birligi yapmasi gerektigini ifade etti.

- "Finlandiyali turistler Türkiye'yi güvenli buluyor"

Finlandiya'dan Türkiye'ye giden turistlere yönelik kisitlamalarin ne zaman kaldirilacagina dair soruya Haavisto, yakin bir gelecekte salginla ilgili kisitlamalarin hizli sekilde ortadan kalkmasini umduklarini yanitini verdi.

Salgindan dolayi bu yaz da bazi olumsuz durumlarla karsi karsiya olduklarini dile getiren Haavisto, söyle devam etti:

"Futbolda da bunun bazi yansimalarini gördük. Bu kisitlamalarin ne kadar kisa zamanda ortadan kalkacagini garanti edemeyiz. Sayin Çavusoglu'nun da söyledigi gibi Türkiye'deki örnegin Alanya gibi bazi bölgeler Finlandiyali turistlerin en çok gitmek istedigi yerler. Finlandiyalilar buralara gitmekten çok zevk aliyorlar. Türkiye'yi güvenli olarak görüyorlar. Ayni zamanda Kovid-19'dan arindirilmis, güvenli turizm tedbirlerini de görüsmemizde ele aldik. Oraya gittiklerinde Kovid-19 kapmamalari için neler yapilabilecegini de konustuk."

Finlandiya'nin da Türk turistler açisindan tercih edilen bir ülke olduguna isaret eden Haavisto, Türk Hava Yollarinin (THY) Helsinki'ye seferlerine devam ettigini aktardi.

Haavisto, salgin kisitlamalarinin kaldirilmasiyla beraber iki ülke arasinda uçuslarin rahatlayacagini ifade ederek "Kisitlamalarin kalkmasindan sonra Iki ülke arasinda mümkün oldugunca hizli ve güvenli sekilde turistlerin seyahat etmelerini saglamaya çalisiyoruz." dedi.

Savunma sanayisi alaninda is birligi imkanlarina yönelik bir soruya karsilik Haavisto, Çavusoglu ile bu konuya degindiklerini, Türkiye'ye ihraç edilen bazi silahlarin ve mühimmatin kisitlanmasina yönelik kararlarin hükümet tarafindan 2019 yilinda alindigini ve henüz kaldirilmadigini söyledi.

Haavisto, insan haklari meselesinin görüstükleri konular arasinda oldugunu vurgulayarak "Kadin haklari, siyasi haklar ve Istanbul Sözlesmesi, Avrupa Insan Haklari Mahkemesi'nin Türkiye'ye iliskin kararlari ve bazi münferit davalardan da bahsettik." degerlendirmesinde bulundu.

- "Afganistan'daki hizli degisiklikler yeni bir mülteci akinini tetikleyebilir"

Afganistan'daki duruma iliskin olarak Türkiye ile ayni endiseyi paylastiklarini dile getiren Haavisto, "Afganistan'daki hizli degisiklikler yeni bir mülteci akinini tetikleyebilir." diye konustu.

Haavisto, Afganistan'da bugün baris içinde yasayan kisilerin ülkelerini terk etmek zorunda kalabileceklerine dikkati çekerek "Bu, uluslararasi toplumun paylastigi bir endise. Uluslararasi toplum olarak görüsmelerin sonucunda bütün haklarin korundugu ve garanti altina alindigi bir netice bekliyoruz. Afganistan'da kimse güvenliginden endise duymasin istiyoruz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA