Fas Açiklamasi Afrika'da Karsilasilan Zorluklarla Mücadele Için Kitadaki Parlamentolar Güçlendirilmeli

Fas Temsilciler Meclisi Baskani Habib el-Meliki, Afrika ülkelerinde yasanan zorluklarla mücadele için parlamentolarin güçlendirilmesi gerektigini söyledi.



Afrika devletlerinin parlamento baskanlari bir gün sürecek istisare toplantisi için Fas'in baskenti Rabat'ta bir araya geldi.

Fas Temsilciler Meclisi Baskani Meliki, toplantida yaptigi konusmada, Afrika ülkelerindeki parlamentolarin, iklim degisikligi, zayif ekonomik kalkinma ve silahli çatismalarin büyümesi gibi kitanin karsi karsiya kaldigi birçok zorlukla yüzlesebilmek için rollerini güçlendirmesi gerektigini belirtti.

Afrika kitasinda hayata geçirilmesi planlanan serbest ticaret bölgesi ve ulasim projelerine de deginen Meliki, yarinin yükümlülüklerinin yerine getirilmesi adina karsilasilan zorluklarla mücadele için parlamentolarin etkinligini artirmasi gerektigini vurguladi.

Kitanin kurumsal birliginin önündeki en büyük engelin bazi kesimlerin Afrika Birligi ve bagli kuruluslarin hedef ve ilkeleriyle çelisen davranislari oldugunu ifade eden Meliki, ayni kesimin "dar siyasi meselelerde israr etmekte" oldugunu kaydetti.

Meliki ayrica Afrika Parlamentosunun kurum ve komitelerinin dayandigi hukuksal zeminin yeniden gözden geçirilmesi ve yeni bir ufuk insa edilerek gelecege yönelinmesi gerektigini belirtti.

Kaynak: AA