Dogum Olaylarinin Tescil Süresi Kisaldi, Vatandas Memnuniyeti Artti

E-Dogum Projesi kapsaminda bugüne kadar 60 bin 578 bebegin nüfus kaydi dogdugu saglik kurulusu tarafindan tescil edildi.

Içisleri Bakanligi Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügü tarafindan 2018 yilinda baslatilan e-Dogum Projesi kapsaminda dogum olaylarinin elektronik ortamda nüfus kütüklerine tescil edilmesine yönelik çalismalar tamamlandi. e-Dogum uygulamasi ile yeni dogan bebegin nüfus kaydi dogdugu saglik kurulusu tarafindan yapiliyor ve kimligi ailesinin adresine gönderiliyor. 5490 sayili Nüfus Hizmetleri Kanununda yapilan düzenleme ile nüfus müdürlüklerinin yani sira Saglik Bakanligi’na bagli saglik kuruluslarinin da dogum olaylarini nüfus kütüklerine tescil edebilmelerine imkan saglanmisti. Düzenleme sayesinde saglik kuruluslarinda dünyaya gelen ve isimleri belirlenen bebeklerin dogum bildirimi, nüfus müdürlüklerine gitmeden dogumun gerçeklestigi saglik kurulusunda yapiliyor.

Yeni dogan bebeklerin kimlik kartlari ücretsiz olarak adreslerine gönderiliyor

Saglik kurulusunda dünyaya gelen çocuklarin e-Dogum üzerinden dogum bildirimi yapilabilmesi için çocugun isminin belirlenmis olmasi, anne ve babanin Türk vatandasi ve evli olmasi, dogumun gerçeklestigi saglik kurulusundan taburcu olunmamis olmasi ve saglik kurulusundan talep edilmesi gerekiyor. Dogum tescili saglik kuruluslarinda yapilan bebekler nüfus kayitlarina tescil ediliyor, adres kaydi olusturuluyor ve T.C. kimlik karti basvurusu olusturularak ailelerinin adreslerine gönderiliyor. Saglik Bakanligi ile ortak yürütülen çalismalar kapsaminda; Içisleri Bakanligi Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügünce saglik kurulusu personellerine verilen egitimler sonucu 81 il de toplam 210 saglik kurulusu yetkilendirildi ve bugüne kadar 60.578 dogum tescil islemi saglik kuruluslari tarafindan tescil edildi. Ilerleyen zamanlarda gerekli egitim ve altyapi çalismalari tamamlanarak tüm saglik kuruluslarinda e- Dogum uygulamasina geçilmesi hedefleniyor.
Kaynak: İHA